Arjen ympäristöpolitiikkaa – Muovikassi vai kestokassi?

Ehdokkaiden blogit

Mikä näistä on mielestäsi ympäristöystävällisin ratkaisu kauppareissulle?

1. Muovipussi,

2. Paperipussi,

3. Biohajoava pussi,

4. Luomupuuvillasta tehty kauppakassi, jota käytät lopun elämääsi?

Energia- ja ympäristöpolitiikassa asiat eivät usein ole niin kuin niiden saattaisi kuvitella olevan. Tanskan ympäristösuojeluvirasto laski erilaisille arjen pusseille ja kasseille ympäristöjalanjäljen, ja selkeästi ympäristöystävällisimmäksi vaihtoehdoksi selvisi, rummupärinää:

Tavan muovipussi. *ba-dum-tsihh*

Kolmestatoista erilaisista muovi-, paperi- ja kuitukassien vaihtoehdoista kirkkain kolmen kärki on roskapusseina käytetyt muovipussit. Kaikissa muissa vaihtoehdoissa ympäristövaikutusten ero, nimenomaan huonoon suuntaan, on vähintää kertaluokkaa isompi.

Itse asiassa luomupuuvillainen kestokassi on se kaikista huonoin vaihtoehto, sitä kun pitäisi käyttää 20 000 kertaa, jotta se ns. "maksaisi itsensä takaisin" verrattuna tavalliseen kaupan tiskin päästä löytyvään kertakäyttömuovipussiin. Tavallisestakin puuvillasta tehtyä kestokassia pitää käyttää 7100 kertaa ennen kuin ollaan tasoissa muovipussin kanssa. Ja jos viet muovipussin toisen kerran kauppaan, niin luovut voi kertoa kahdella. Ja jos kolmannen, niin kolmella…

Kun siis seuraavan kerran joku tyrkyttää sinulle kestokassia, niin muista valistaa häntä siitä, että muovipussi on kirkkaasti ympäristön kannalta paras vaihtoehto. Ja kun seuraavan kerran joku puhuu varmana tietona siitä, kuinka jokin tietty energia- tai ympäristöpoliittinen ratkaisu on juuri se oikea, niin muista pyytää häntä myös perustelemaan väitteensä. Tutkimustiedolla. #terestroika

Jos tykkäät puhua politiikkaa, tsekkaa myös nämä kanavat:
FACEBOOK
YOUTUBE
TWITTER
INSTA (politiikka)
INSTA (vapaa-aika)