Vestman: Porvoon päivystyksen alasajo olisi järjetöntä

Aluevaltuutettujen kirjoitukset Itä-Uusimaa Kansanedustajien blogit Kirjoitukset Uutiset

Porvoon sairaalan päivystys on pelastettava
Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) viranhaltijat ovat esittäneet HUS:n hallitukselle säästötoimenpiteitä, joilla 90 miljoonan euron budjettivajaus paikattaisiin. Säästölista sisältää Porvoon sairaalan trauma- ja yhteispäivystyksen alasajon. Porvoon sairaalan päivystys on pelastettava.
Porvoon sairaalan päivystys on itäuusmaalaisten terveyden ja turvallisuuden takaamiseksi välttämätön. Päivystys on myös koko sairaalan tulevaisuudelle ratkaiseva asia. Ilman sitä sairaala näivettyy.
Itä-Uudenmaan aluevaltuuston puheenjohtajana ja kansanedustajana vaikutan periksi antamatta, jotta järki voittaa. Käyn jatkuvaa keskustelua erityisesti HUS:n kokoomuslaisten päättäjien kanssa, joilla on keskeinen rooli HUS:n hallituksessa. Porvoon sairaalan päivystyksen merkitys ymmärretään kokoomuksessa.
Viranhaltijaesitys on heikosti valmisteltu ja edesvastuuton. Valmistelun aikana ei ole arvioitu vaikutuksia potilasturvallisuuteen tai kustannuksia, jotka aiheutuisivat Porvoon päivystyksen siirtämisestä Peijaksen sairaalaan.
On selvää, että Porvoon päivystyksen lakkauttaminen heikentäisi potilasturvallisuutta. Matka Peijakseen olisi alueellamme paikoin jopa yli 100 kilometriä.
Säästöksi on arvioitu vajaa 4 miljoonaa euroa. Päivystyksen siirto aiheuttaisi yli 2 miljoonan euron lisäkulut ensihoitoon sekä ilmeisen tarpeen lisäresursseille Peijakseen. Kustannusten siirto ei ole säästö. Se on järjettömyys.
Erityisen moitittavaksi esityksestä tekee se, että HUS on saanut laillisuusmoitteita nimenomaan päivystyksen ruuhkista ja odotusajoista. Eduskunnan apulaisoikeusasiamiehellä on tutkinnassa uusi HUS:n päivystyksen määräaikoja koskeva asia.
Sinällään välttämättömät toimet talouden tasapainottamiseksi pitää aloittaa HUS:n hallintopöhöstä, kuten massiivisista IT-kuluista ja viestintäpalvelujen kymmenien miljoonien ostoista. Lisäksi asiakasmaksuja on oltava valmis korottamaan.
Lopulta on muistettava totuus: HUS:n rahapula johtuu Marinin hallituksen soterahoitusmallista. Kokoomus on toistuvasti vaatinut maan hallitusta korjaamaan rahoitusmallia, joka siirtää 100 miljoonaa euroa uusmaalaisten rahaa muualle ja uhkaa suistaa sotepalvelut Uudellamaalla kaaokseen.
Hallituspuolueet eli SDP, Keskusta, RKP, Vihreät ja Vasemmistoliitto eivät eduskunnassa ole suostuneet korjaamaan rahoitusta. He ovat äänestäneet Kokoomuksen korjausesitykset kumoon. Hallituksen on vihdoin korjattava asia.