Robotit tulevat – oletko valmis?

Kansanedustajien blogit

Automatisaatio ja robotisaatio ovat Suomelle mahdollisuus saada tuotantoa ja työpaikkoja takaisin. Uuden ajan robotit tekevät tuotannosta entistä kilpailukykyisempää, joustavampaa, tehokkaampaa ja ympäristöystävällisempää. Tästä tuoreimpana esimerkkinä Mercedes-Benzin GLC-mallin valmistamisen aloitus Uudenkaupungin autotehtaalla, jossa on käytössä teollisuusrobotteja.

Robotit ja automatisaatio tulevat muuttamaan radikaalisti työelämää seuraavien vuosien aikana. Ne vievät historiaan vanhoja ammatteja, mutta samalla tuovat uusia työpaikkoja, jos osaamme tarttua tilaisuuteen.
Robottien kehitysvauhti on nopeaa. Kiinassa on kehitetty humanoidi, joka pystyy tunnistamaan eri tunteentiloja esimerkiksi onko ihminen onnellinen vai ei. Toinen esimerkki on Zora-hoivarobotti, joka viihdyttää ikääntyneitä tai auttaa koulussa autisteja.

Robotiikan hyödyntämistä voidaan tehdä myös palveluissa, jossa tavoitteena tulee olla helpottaa ihmisten arkea ja arjesta selviytymistä. Esimerkiksi apuvälinerobotit auttaisivat liikuntarajoitteista nousemaan sängystä pyörätuoliin. Palvelu- ja hoivasektorilla robotit vapauttavat aikaa inhimilliselle hoivalle ja palvelulle sekä mahdollistavat kotona asumisen.

Elämme murrosaikaa. Nyt on jaossa tulevaisuuden tekijöiden paikka. Suomen etu on olla mukana kehityksen moottorina. Kyse ei ole vain elinkeinopoliittisesta asiasta, vaan lähes kaikkeen vaikuttavasta toiminnasta.

Onneksi Suomi ei ole täysin ollut tumput suorina. Hallituksen kärkihankkeissa on mukana robotiikka ja sen hyödyntäminen. Robotisaation edistäminen on jo lähtenyt käyntiin alan toimijoiden ja yritysten kautta. Esimerkiksi kulunut viikko on ollut robottiviikko, ja tuulahduksia tulevaisuudesta on saatu nähdä ja kuulla Airo Island ry:n tiloissa.

Nyt ei riitä, että jotain tehdään ensi vuonna. Suomelle on saatava robottistrategia heti, eikä huomenna. Ei perinteinen strategia, joka on nippupaperia komeron nurkassa keräämässä pölyä, vaan ajassa elävä toimeenpaneva strategia.