Berner, Sipilä ja hipit – nuo muurinmurtajat

Kansanedustajien blogit

Esitän seuraavaksi ennustuksen tai oikeastaan tulevaisuuden skenaarion. Uskon sen olevan todennäköinen. Käy nimittäin niin, että poliittinen päätöksentekojärjestelmämme tulee muuttumaan radikaalisti parin vuosikymmenen kuluessa. Mutta muutos on vasta alussa ja se näkyy niin kuin suuri muutos aina näkyy: ankarana vastustuksena.

Muutoksen ajureita on paljon, mutta henkilöistä erityisesti voimme mainita Juha Sipilän ja Anne Bernerin – sekä samaan aikaan erilaisia kansalaisaloitteita ja osallistavaa demokratiaa kannattavat ja ajavat ihmiset. Äkkiseltään he saattavat kuulostaa ääripäiltä, mutta näin ei ole. Ei ole sattumaa, että samaan aikaan moni liike-elämässä pitkään toiminut haluaa politiikkaan, vaikka heillä ei olisi siihen esimerkiksi mitään taloudellista syytä.

Taustalla hiljaa vaikuttava syy on alitajuinen tunne, että nykyjärjestelmä ei toimi niin notkeasti ja oikeudenmukaisesti kuin sen pitäisi. Suomi voisi voida paremmin! Sipilä ja Berner ovat muurinmurtajia, jotka ensimmäisenä yrittävät tuoda päätöksentekoon uusia toimintatapoja.

Että tehdään selkeitä, nopeita ja jopa isoja päätöksiä, koska tulevaisuus näyttää joka tapauksessa harmaalta. Molemmat henkilöt ovat kuitenkin törmänneet politiikan reaalimaailmaan, Sipilä yhteiskuntasopimuksineen ja Berner taksilupineen. Vanha järjestelmä sementoi valtaansa ja uudistukset vesittyvät. Sen täytyy turhauttaa, varsinkin kun kumpikaan ei ole kiinnostunut tulevista äänisaaliista, vain tuloksista nyt.

Uudistajan osa ei ole helppo. Ei ole montaa vuotta siitä, kun ajatus siitä, että kansalaisten osallistaminen esimerkiksi palvelujen muotoiluun oli vain muutamien ajatuspajojen humanistihippien visio. Nyt se on tutkittu ja monesti rahaa säästäväksi havaittu keino. Voi olla, että Sipilä ja Berner ja heidän hengenheimolaisensa kyllästyvät, mutta uusia bernereitä tulee ihan varmasti tilalle.

Se on selvä: nykyisellään Suomi on maa, jossa ei saada aikaiseksi edes uudistusta, jota kannattavat sekä Björn Wahlroos että vasemmisto. Se jos joku on systeemin vika. Samasta asiasta puhuivat ne muutamat kansanedustajakollegat, jotka kirjoittivat pamfletin siitä tehottomuudesta, joka päätöksentekojärjestelmässämme on.

Vanha järjestelmä ei kestä. Miten se murtuu ja mitä tulee tilalle, siihen en osaa vastata. Mutta aika varma olen siitä, että uusi järjestelmä on nykyistä parempi.