Pikavippien korot kuriin

Kansanedustajien blogit

Maksuhäiriöisten kuluttajien määrä on tänä vuonna noussut ennätyslukemiin. Syyskuun alussa maksuhäiriöitä oli Asiakastieto Oy:n rekisterin mukaan jo 374 200 henkilöllä, ja määrä on selkeässä kasvussa: päivittäin kirjataan yli sata uutta maksuhäiriömerkintää.

Viime vaalikaudella säädettiin Kokoomuksen aloitteesta alle 2000 euron kuluttajaluottoihin 50 % korkokatto. Tämä johti siihen, että pienten pikavippien myöntäminen loppui käytännössä kokonaan. Monet pienlainojen tarjoajat kuitenkin muuttivat palvelukonseptiaan niin, että ne myöntävät nyt vähintään 2000 euron arvoisen luottolimiitin, josta luottoa voi nostaa osissa. Näin alle 2000 euron nostetut luotot on saatu jätettyä sääntelyn ulkopuolelle, ja korot ovat pysyneet korkeina.

Eduskuntapuolueet ovat nyt yhdessä tehneet aloitteen tämän porsaanreiän paikkaamiseksi. Tänään käsittelyssä olevassa lakialoitteessa ehdotetaan pikaluottojen korkokattosäännöksen muuttamista siten, että alle 2 000 euron luottoraja laskettaisiin kuluttajan todellisuudessa nostaman luottosumman perusteella. Näin olisi mahdollista estää lainsäädännön kiertäminen luottolimiiteillä.

Luottotietojen menettäminen vaikuttaa ihmisen elämässä traagisella tavalla. On tärkeää, että kannamme huolta toisistamme, ja että meillä on sellaiset pelisäännöt, joilla voimme ehkäistä ongelmatilanteita jo ennen kuin niitä syntyy.