Brexit-ilmiö näytti, miten USA:n vaaleissa käy

Kansanedustajien blogit

Kolme päivää jäljellä vaaleihin, joissa valitaan vähemmän huono ehdokas. Melkein kaksi vuotta kestänyt sirkus on silloin loppu.

On sanottu ja epäilty, että äänestysprosentti tulee jäämään alhaiseksi. Siihen en usko, vaan nimenomaan päinvastaiseen. Yhdysvallat on ainakin presidentinvaalinäkökulmasta niin kahtiajakautunut ja vaalit ovat hallinneet mediamaisemaa niin isosti, että äänestysprosentti tulee varmasti olemaan erittäin korkea. Jokainen tekee kaikkensa ja naapurinkin osan, jotta oma ehdokas varmasti voittaisi.

Mielipidekyselyjä voi seurata, mutta niistä on vaikea vetää mitään johtopäätöksiä. Niitä tehdään niin monella tavalla, ja toiset ovat valtakunnallisia, toiset osavaltiokohtaisia. Tarkkakaan seuraaja ei uskalla luottaa numeroihin, niiin tasaista peli on monessa osavaltiossa, ja sikäläisen systeemin mukaan voittaja saa kaikki osavaltion valitsijamiehen äänet. Sitä paitsi nyt jos koskaan mielipidetiedusteluissa näkyy myös se, että ihmiset vastaavat toisin kuin oikeasti ajattelevat. Kaikki eivät kehtaa sanoa äänestävänsä Donald Trumpia ja toisaalta moni jättää vastaamatta, jos omasta ehdokkaasta on ollut juuri kyselyn aikoihin negatiivisia uutisia.

Uskon,että näemme vaaleissa samanlaisen tapahtumakulun kuin Brexit-ilmiössä. Brittiläisen Irti EU:sta -linjan korkea kannatus ei näkynyt mielipidekyselyissä, ja siksi lopullinen kasanäänestyksen tulos oli lopulta lähes kaikille iso yllätys. Donald Trumpin kannatus on samalla tavalla piilevää.

Trumpin valinta olisi medialle lottovoitto. Silloin maa saisi kaikkien aikonen vanhimman presidenttinsä, joka ei varmaan itsekään tiedä mikä hänen politiikkansa sisältö tulisi olemaan. Siinä riittäisi spekuloitavaa. Hillary Clinton olisi toki USA:n ensimmäinen nainen presidenttinä, mutta silti kohu olisi maltillisempaa, koska hänen politiikkansa olisi niin lähellä Barack Obaman tutuksi käynyttä linjaa.