Toimittajat liruttavat omiin muroihinsa

Kansanedustajien blogit

Luin viestit, jotka pääministeri Juha Sipilä oli lähettänyt Yleisradion toimittajalle. Selvästi Sipilällä on palanut kattila pohjaan. On selvää, ettei pääministerin kuuluisi lähettää tuollaista määrää viestejä. Mutta kaikki me olemme ihmisiä. Olen ollut julkisuudessa parikymmentä vuotta pidempään kuin pääministeri ja voin kyllä tunnustaa, että aina ei ole tullut toimittua ”niin kuin kuuluisi”. Joskus menee hermo ja tulee tehtyä ja sanottua asioita, joita saa sitten katuen lukea seuraavana päivänä lehdestä – niin kuin pääministeri nyt.

Mutta muistellaan mistä koko soppa alkoi. Väitettiin, että Sipilä on painostanut toimittajaa. Se on median itsensä keksimä asia, toimittajien johtopäätös ilman mitään todisteita. Sipilähän vain puolusti omaa oikeuttaan tulla kuulluksi häntä koskevassa asiassa, jossa hän on syytetyn penkillä. Siinä ei ole mitään väärää.
Julki tulleista viesteistä ei voi lukea mitään painostusta. Sitä paitsi, vaikka Sipilä olisi suoraan painostanutkin, niin sehän olisi toimittajien selkärangan vastuulla sitten olla taipumatta.
Jos joku tässä on sössinyt niin Yleisradio sisäisillä kielloillaan ja varoituksillaan. Ymmärrän kyllä toimittajien jonkinlaisen sankari-identiteetin, jossa omaa itsenäisyyttä merkataan kusemalla vaikka oman firman muroihin. Nytkin toimittajien pyhää itsenäisyyttä on varjeltu tavoilla, jotka pilaavat koko yhtiön mainetta. Esimerkiksi on todella kummallista, että Sipilän lähettämiä viestejä julkaistiin, vaikka tämä itse pyysi, ettei niin tehtäisi. Ihan ihmisten väliseen normaalin kanssakäymiseen kuuluisi, että tuollaista toivetta kunnioitettaisiin. Taas kävi selväksi, ettei toimittajiin yksinkertaisesti voi luottaa eikä heille kannata puhua mitään niin sanotusti ”luottamuksella”.

Toisekseen tässä on käynyt selväksi, ettei Yleisradion kokoinen laiva pysy kenenkään käsissä. Varsinkaan, kun kohun liepeille kerääntyi heti Ylestä lähteneitä toimittajia ja muita, jotka haluavat maksaa vanhoja kalavelkoja. Toiset ovat erottamassa päätoimittajaa – kaikki nostavat vain omaa häntäänsä.
Oppositio on tietysti ruokkinut kohua aivan päättömillä jutuilla, koska sille aukesi tilaisuus saada Sipilä huonoon valoon. Suomi on nyt muka Unkarin tiellä. Melkoista potaskaa. Mutta sotku tietysti kelpaa niin oppositiolle kuin Yleisradion kanssa kilpailevalle muulle medialle. Ja kun näköjään Ylellä ei pysy homma mitenkään hanskassa, voi hyvällä omallatunnolla sanoa, että meillä on semmoinen sotku käsissä josta kukaan ei hyödy.