Ylen johto 
vaihdettava

Kansanedustajien blogit

Yleisradio ei ole selvästikään mikään normaali yhtiö. Näköjään siellä työntekijöillä pitäisi olla vapaat kädet tehdä mitä vain, eivätkä johtajat saisi mitenkään ohjata työntekijöitä.

Jos johtajat jotenkin puuttuvat siihen mitä työntekijät tekevät, nousee kauhea metakka ja työntekijät sanovat itsensä irti. Ei tällaista tapahdu missään muualla, Jos firmassa syntyy ongelmia, niistä keskustellaan ja yritetään löytää ratkaisu, jolla vältyttäisiin samoilta ongelmilta tulevaisuudessa.

Tuntuu vahvasti, että kaksi Ylen työntekijää sanoivat itsensä irti nostaakseen omaa profiiliaan toimittajina. Eli työntekijöitä ei koko Yle kiinnosta yhtään, vaan heidän oma imagonsa.

Mutta eivät nuo toimittajat ole yksin. Yleisradion muissakin elimissä tapahtuu kyllä koko ajan sellaista, että se ei vetelisi missään muussa yrityksessä. Hallitus ilmoittaa, että sekä toimitusjohtaja Lauri Kivisellä ja päätoimittaja Atte Jääskeläisellä on täysi luottamus. Miten se voi olla mahdollista, kun koko yhtiö on selvästi ihan sekaisin? Kivinen ilmoittaa puolestaan, että hän ”tutkii asiaa”. Eikö hänen olisi jo pitänyt tutkia asiaa ja ilmoittaa hallitukselle, miten tästä eteenpäin toimitaan ja pitäisi toimia, jotta jokin ratkaisu saadaan aikaan? Koko touhu näyttää amatöörimäiseltä puuhastelulta, jossa yhtiön imago ja uskottavuus koko ajan huononevat.

Entä sitten hallintoneuvosto! Sen puheenjohtaja ilmoitti, että hallintoneuvostolla on täysi luottamus toimitusjohtajaan ja johtoon. Kukaan ei myöskään avannut suutaan hallintoneuvoston kokouksessa väittääkseen vastaan. Mutta kohta tiedotteen jälkeen hallintoneuvoston jäseniltä tuli ilmoituksia, että ei mitään sellaista luottamusta ole. Joku on ilmeisesti kuiskinut heille jälkeenpäin mitä mieltä pitäisi olla.

Miten yhden yhtiön kohdalla on mahdollista, että kaikki on täyttä sekoilua? Irtisanoutuneet toimittajat ovat nyt marttyyreja. Kovan luokan toimittaja olisi jäänyt yritykseen ja yrittänyt parantaa sen toimintatapoja eikä pannut hanskoja tiskiin. Ei kai toimittajan työ ole mikään pyrähdys, vaan pidempi juoksu, jos meinaa saada jotain aikaan.

Nyt Yleisradion hallituksen pitäisi nopeasti tehdä jotain ja pelastaa Yle ennen kuin koko uskottavuus häviää. Eiköhän siellä ole nyt tutkittu ihan tarpeeksi.

Ei ole enää muuta mahdollisuutta kuin vaihtaa johto, jotta muutos saadaan aikaan. Uusi johto voi toivottavasti aloittaa tilanteessa, jossa sen paremmin talon omat työntekijät kuin Ylen ympärillä pyörivät poliittiset voimat eivät jatka myyräntyötään yhtiötä vastaan. Näin ei voi vain enää jatkua.