SM-liigalla turhia pelkoja

Kansanedustajien blogit

En voi ymmärtää, että tämä vihanpito Jokereiden ja SM-liigan välillä ei lopu. Ei, vaikka on on kulunut kolme vuotta siitä, kun Jokerit lähti pelaamaan ulkomaista KHL-liigaa. Toivoisin, että voisimme sopia asioista ja jatkaa elämää. Itse asiassa luulin, että olimme jo sopineet asioista silloin, kun maksoimme SM-liigalle sievoisen summan lähtiessämme liigasta. Näin ei kuitenkaan näytä olevan.

Nyt liiga on sanktioiden uhalla kieltänyt liigajoukkueilta harjoituspelien pelaamisen Jokerien kanssa ja samoin rangaistuksen uhalla kieltänyt liigajoukkueita ottamasta Jokereista pelaajia – niin kuin Keräsen tapaus osoittaa. Liiga on käytännössä tehnyt kartellin, joka sulkee Jokerit alan toiminnasta suurelta osin ulos. Jos tekisimme valituksen kilpailuviranomaisille, päätös olisi varmasti meille myönteinen. Meille on kuitenkin tärkeämpää sopia asioista liigan kanssa kuin alkaa kärhämöidä.

Tottakai me kilpailemme katsojista suomalaisen liigan kanssa, mutta oikeasti vain toisen helsinkiläisjoukkueen eli HIFK:n kanssa. Tuskin Oulun Kärppien katsojalukuihin vaikuttaa se, pelaako Jokerit samaan aikaan vai ei. Sitä paitsi myös HIFK:lla on riittänyt hyvin katsojia joten meidän vaikutuksemme taitaa olla vähäinen. Ja jokainen liiketoiminnassa mukana ollut ymmärtää toivottavasti, että eihän kilpailijoita voi voittaa kartelleja rakentamalla, vaan sillä, että panee oman tuotteensa kuntoon. Jatkuva vihanpito ei johda mihinkään. Terve kilpailu on hyvästä ja se terävöittää molempia. Kaikilla aloilla on kilpailua, enkä ole vielä nähnyt, että kartellien muodostaminen ratkaisisi tätä. Suomi on pieni maa ja meidän pitäisi kehittää lajia yhdessä.

Liiga pelkää ilmeisesti, että Jokerit on hakemassa itselleen ns. farmiseuraa jostain SM-liigajoukkueesta. Se pelko on turha. Pikemminkin voisimme tehdä yhteistyötä ruotsalaisseurojen kanssa: sieltä on tullut paljon yhyeydenottoja, Mutta ei Jokerit tämmöistä tarvitse: meillä on niin vähän pelaajia. Se on totta, että haluaisimme pelata suomalaisia vastaan harjoitusotteluja. Uskon, että se hyödyntäisi molempia.

Olen seurannut SM-liigaa kiinnostuksella ja huomannut kuinka hyvin katsojaluvut ovat kehittyneet tänä vuonna. Se on hieno asia. Meillä luvut taas ovat laskeneet, josta emme voi syyttää ketään muita kuin itseämme. Pitää vaan tehdä asiat paremmin ensi vuonna. Toivon, että voisimme istua alas ja neuvotella normaalit välit SM-liigan kanssa. Tämä tilanne taitaa olla ainutlaatuinen koko maailmassa. Toivon, että vihanpito meitä kohtaan loppuisi ja jääkiekko voittaisi. Sillä onhan sekin väärin, että nyt pelaajat ovat sijaiskärsijöitä.