Kuntapolitiikassa saa heitellä miljoonia sinne ja tänne

Kansanedustajien blogit

Kuntavaalit ovat ovella ja ehdokkaita on pilvin pimein. Itse en ole ehdolla, mutta poikani Jolle on Helsingissä. Olen seurannut politiikkaa kymmeniä vuosia, ja olen itse ollut mukana kaksi vuotta eduskunnassa.
Kuntapolitiikassa on kyllä asioita, joita olen todella hämmästyneenä seurannut. Välillä tuntuu, että kuntapoliitikoilla ei ole mitään suhteellisuudentajua. Näyttää siltä, että on myös monta päättäjää, jotka eivät kanna vastuuta tekemisistään, vaan heidät valitaan aina uudelleen.
Otetaan nyt esimerkiksi länsimetro: sen kustannusarvio on nyt 1,2 miljardia euroa, eikä loppua näy. Takaan, että se nousee vielä.
Kun projektin laskua arvioitiin vuonna 2006, oli oli se puolet tästä. Miten on mahdollista, että näin pienellä hälyllä on voitu vuosi toisensa jälkeen ylittää budjetti sadoilla miljoonilla euroilla? Kukaan ei näytä kantavan tästä vastuuta.

Monta isoa sadan miljoonan projektia vetäneenä ymmärrän, että aina ei itse voi tietää kaikkea. Mutta vastuu liittyykin siihen, kenet palkkaa vetämään projektia ja millaiset konsultit ovat vastuussa suunnittelusta ja muusta.
Jos nämä ihmiset ovat oikeat, pysyvät projektit kasassa. Tilaaja on aina vastuussa, koska hän maksaa laskut. Eli tässä tapauksessa Espoo ja osittain Helsinki.
Jos projekteista vastaavat eivät ole päteviä, rahaa kuluu – ja tämä lähtee kaikki poliitikoista.
Kyllä poliitikot osaavat itkeä Guggenheimista, josta Helsingin osuus olisi ollut 80 miljoonaa euroa. Silloin kaikilla oli mielipiteensä. Mutta kun Länsimetroon menee 109 miljoonaa euroa ylimääräistä joihinkin helkkarin oviin, kukaan ei sano mitään.

Nyt kun kuntavaalit ovat ovella, kannattaa katsoa kenet valitset. He kuitenkin päättävät sinunkin asioistasi: nyt voit vaikuttaa siihen, tehdäänkö keskustassa kaupat näivettävä kävelykeskusta tai rakennetaanko suurmoskeija.
Itse ajattelen, että se on ainakin selvää, että politiikassa tarvitaan eri alojen asiantuntijoita – vieroksun ajatusta päättäjistä, jotka eivät koskaan ole olleet muissa töissä. No, en sen enempää neuvo muita – mutta olkaa tarkkana!