Sijoittajat, kieroja rikollisia

Kansanedustajien blogit

Hallintarekisteri on aihe, josta on puhuttu nyt kohta vuoden ajan. Suoraan sanottuna en usko, että kansalaiset noin keskimäärin ymmärtävät, mistä tässä on kyse. Sanon näin siksi, että selvästikään aiheesta lausuntoja antaneet poliitikot eivät itsekään ole sitä täysin ymmärtäneet.

Ymmärtämättömyyden vielä ymmärtää. Se on inhimillistä. Mutta jos ei ymmärrä, niin silloin pitäisi ymmärtää olla vähän hiljempaa. Eikä ainakaan alkaa perustella mielipidettään hallintarekisteristä sen mukaan, millaisena puhuja näkee esimerkiksi sijoittajat.
Keskustelua seuratessa minulle on nimittäin käynyt selväksi, että sijoittajia ei nähdä ollenkaan yksilöinä, vaan yhtenä massana, jolla kaikilla on samat motiivit. Hallintarekisterin vastustajien puheissa jylläävät ennakkoluulot yhdestä ihmisryhmästä. Sijoittajista maalataan kuvaa ihmisinä, joista jokainen on potentiaalinen rikollinen. Ikään kuin kaikkien sijoittajien päätavoite on piilotella omia tai muiden omistuksia ulkomaille verottajan katseelta piiloon.
Se ei tietenkään ole totta, yhtä vähän kuin se, että maahanmuuttajat ovat laiskoja.

Asiaa ei yhtään helpota se, että hallintarekisterin väitetään olevan ennen kaikkea väline, jolla omistuksia piilotetaan. Totta kai joku voi sellaiseenkin pyrkiä, mutta eivät ollenkaan kaikki. Sitä paitsi joka näin väittää, unohtaa nykytilanteen.
Selitän sitä: Oletetaan, että haluan sijoittaa 1 000 euroa. Esimerkiksi saksalaisen pankin kautta voisin ostaa mitä tahansa maailman osakkeita paitsi suomalaisia. Hankkimani ulkomaiset omistukset hallintarekisteröidään. Eli voisin jo nyt piilottaa halutessani omistuksiani ulkomaille, mutta totta kai teen normaaliin tapaan veroilmoituksen ja ilmoitan omistukseni. Muutenhan se olisi rikollista toimintaa. Aina löytyy rikollisia, mutta en ymmärrä, miksi sijoittajat juuri olisivat erityisen taipuvaisia tähän.
No mitä tämä uusi laki muuttaisi? Ei muuta kuin että nyt voisin ostaa myös suomalaisten yritysten osakkeita. Edelleen voisin piilottaa omistuksiani ulkomaisten omistusten osalta. Entä sitten ehdotus 50 prosentin ennakonpidätyksestä. Jos sijoittaisin suomalaisen pankkiiriliikkeen kautta, he voisivat periä tämän veron. Mutta jos haluaisin kiertää veroja, miksi en jälleen sijoittaisi suoraan ulkomaalaisen pankin kautta? Siellä Suomen lait eivät päde, eikä veroa pystytä perimään. Raha liikkuu globaalisti. Meidän on aivan turha alkaa laatia lakeja, joita ei muualla kuitenkaan noudateta.

Kaiken kaikkiaan tämä uusi laki ei tule vaikuttamaan mihinkään piilotteluun mitenkään. Koko lakiehdotusta on suurennettu ja ihmisille on annettu täysin väärä kuva asiasta. Hallintarekisterillä politikoidaan näköjään alusta loppuun asti.