Todelliset maailmantähtemme

Kansanedustajien blogit

Kävin viime viikonloppuna katsomassa Formula 1 -sarjan Barcelonan gp-kilpailua. Olen käynyt kaikissa suurissa urheilutapahtumissa ympäri maailman, mutta tämä formulaelämys oli kyllä hyvin erityisellä tavalla mieleenpainuva.
Osasyy oli ehkä se, että pääsin Kimi Räikkösen vieraaksi Ferrarille. Siellä sain sisäpiiristä nähdä, mistä on todella kysymys. Sitä näki paljon pieniä kiinnostavia yksityiskohtia, mutta yksi asia nousi ylitse muiden.
Vierailu Ferrarilla ja oikeastaan koko reissu avasi silmäni: en ollut tajunnut, kuinka suuria tähtiä Valtteri Bottas ja Kimi Räikkönen oikein ovat. Tätä asiaa ei Suomessa ymmärretä, se on ihan varma. Se, että näin pienestä maasta on kaksi huippukuljettajaa, jotka pystyvät kilpailemaan kärkisijoista joka kilpailussa, sehän on aivan käsittämätöntä!

Mitä Suomessa ei tajuta on se, että Bottas ja Räikkönen ovat kautta aikojen tehneet Suomea tunnetuksi enemmän kuin kukaan muu suomalainen. Melkein uskaltaisin näin sanoa.
Kun avasin espanjalaisen tv-kanavan, tuli sieltä pitkä ohjelma Bottaksesta ja Suomesta. Kun käänsin kanavaa Englannin vastaavalle kanavalle, tuli sieltä ohjelma molemmista kuskeista ja Suomesta. Varmasti näitä ohjelmia tehdään ja tulee ulos kymmenissä maissa. Sen verran ihmeellistä se on, että kaksi F1-kuljettajaa ovat kotoisin peräpohjolan pienestä Suomesta.

Kun Pariisissa tehtiin kysely jääkiekon MM-kisoista, harva vastaaja edes tiesi, että sellaiset kisat ovat käynnissä. Mutta jos paikallisilta olisi kysytty Bottaksesta ja Räikkösestä, suurin osa olisi tiennyt – ja tämä pätee melkein missä maassa vain ympäri maailmaa.
He ovat todellisia maailmantähtiä: jokaista kisaa seuraa noin 100 000 katsojaa ja tv:n välityksellä yli 500 miljoonaa ihmistä 128 maassa. Nämä huikeat määrät kertovat lajin suuruudesta. Mikään muu laji ei näin usein kerää näin paljon katsojia.
Barcelonassa suomalaisten suosion huomasi esimerkiksi kuljettajaesittelyssä. Räikkönen sai suurimmat suosionosoitukset, vaikka kyseessä olivat sentään Fernando Alonson kotikisat.

Suomen vientiteollisuuden pitäisi hyödyntää näitä kahta tähteä paremmin. Nythän sitä ei tehdä ollenkaan. Uusi Business Finland voisi yrittää löytää keinoja, miten suurtähtiemme avulla Suomea ja vientituotteita voisi tehdä tunnetuksi.
Mutta sitä ei varmaan kukaan ole edes miettinyt. Saattaa ollakin jo liian myöhäistä. Räikkönen ajaa vielä vuoden tai kaksi. Bottas tulee varmaan olemaan pidempään mukana. Siitä olen varma, että niin Räikkönen kuin Bottas saavat jatkosopimuksen.
Huikea formulavuosi on joka tapauksessa menossa. Saa nähdä mitä vielä tapahtuu. Voi olla että Hamilton lopettaa, vaikka hänellä on vielä vuosi sopimusta jäljellä. Lopettihan Nico Rosbergkin, vaikka sopimusvuosia oli vielä jäljellä. No jos Hamilton lopettaa, Mersu haluaa saksalaiskuskin, joka olisi Vettel.
Tulevasta emme tiedä, mutta nautitaan hyvästä kaudesta!