E-sports tulee – urheilutoimitukset ovat pihalla

Kansanedustajien blogit

E-sports on uusi urheilulaji, joka leviää nopeammin kuin mikään muu laji. Ei vain Suomessa vaan ympäri maailman. Iso ongelma e-sportsin kanssa varmaan on se, että ihmiset eivät edes tiedä mistä puhutaan. Lyhyesti se tarkoittaa ”elektronista urheilua” – siis tietokone- ja konsolipelien pelaamista kilpailullisesti. Pelit ovat monen yhtäaikaisen pelaajan viihdepelejä strategiapeleistä ampumispeleihin.
Niistä jotka lajin tuntevat, ollenkaan kaikki eivät pidä sitä urheiluna. Eihän siinä tule edes hiki samalla tavalla kuin maastohiihdossa tai kestävyysjuoksussa. E-sportsia karsastetaan samalla tavalla kuin formuloita aikoinaan – tai tuskin se vieläkään on urheilua heidän mielestään, joille perinteinen urheilu on tärkeintä.

Minäpä annan lajista pari lukua. Siitä on kiinnostunut 415 000 yli 18-vuotiasta suomalaista. 18–29-vuotiaiden keskuudessa se on toiseksi suosituin laji jääkiekon jälkeen. Amerikassa se on yhtä suosittua kuin jääkiekko.
Maailmanlaajuisesti elektronista urheilua seuraa 323 miljonaa fania – 36 prosenttia enemmän kuin edellisenä vuonna. Alan liikevaihdon odotetaan ylittävän miljardin dollarin rajan vuonna 2019. Viime vuonna turnauksissa maksettiin yli 93 miljoonaa euroa pakintorahoja. Nekin ovat kasvussa.
Suosituin peli on League of Legends: sillä on maailmalla 105 miljonaa viikottaista pelaajaa. Pelkästään Suomessa on 73 000 Counter-Strike pelaajaa.
Kun katsoo näitä lukuja, alkaa ymmärtää kuinka valtavasta lajista on kysymys.Pari viikkoa sitten e-sports hyväksyttiin puolustusvoimissa muiden lajien veroiseksi. Ja vuonna 2020 tai 2024 se voi olla jo olympialaji.

Suurin ongelma lajin kannalta kuitenkin on, että urheilutoimittajat ovat ihan pihalla. He eivät ymmärrä lajista mitään. Nyt kannattaisi kiireen vilkkaa alkaa opiskella lajia. Suomalainen Lasse Urpalainen tienasi äskettäin 1,8 miljoonaa euroa. Hän oli yksi viiden miehen joukkueesta, joka voitti strategiapeli DOTA 2-turnauksen.
Kannatta suhtautua asiaan vakavasti. Tosin pelkään, että kestää kyllä kauan, ennen kuin meidän keihäs- ja hiihtoniilot tajuavat, mistä on kysymys.