”Loppupalkkaa ei tule, jos vaihdat seuraa” – Jokerien puoli vuosisataa

Kansanedustajien blogit

Urheiluseura Jokerit täyttää tänä vuonna 50 vuotta. Sen historiaan mahtuu monta tarinaa, joissa pääosassa on joku aivan muu kuin minä – vaikka olenkin ollut Jokereiden pääomistaja kohta 27 vuotta. Se on tosi pitkä aika! Tietääkseni Suomessa kukaan muu ei ole omistanut niin kauan jääkiekkojoukkuetta. Jalkapallossa löytyy toki HJK ja Lyytikäiset.

Jokerien synnyttäjä Aimo Mäkinen oli värikäs tyyppi. Häneen liittyy monta tarinaa. Jokerithan syntyi Tölöön Vesasta, kun Aimo maksoi osan seuran veloista ja perusti uuden seuran Jokerit. Aimolla oli tapana pitää parikymmentätuhatta markkaa mukanaan: niitä hän sitten näytti pelaajille kun houkutteli heitä Jokereihin.
Aimo oli kuitenkin tarkka rahasta. Hän ei koskaan maksanut kaikkia kauden palkkoja kauden aikana. Ja jos pelaaja ei suostunut tekemään jatkosopimusta – eli siirtyi toiseen seuraan – saattoi loppukauden palkka jäädä maksamatta. Tarina kertoo, että näin kävi esimerkiksi legendaariselle puolustajalle Ilpo Koskelle.

Jääkiekon junioritoiminta oli Mäkisen aikana huikeata. Hän perusti kaupunginosajoukkueita ja nimesi ne NHL-joukkueiden mukaan. Siihen aikaan kaikki joukkueet vielä pelasivat luonnonjäillä. Tänä päivänä se ei olisi mahdollista. Ilmasto on todella muuttunut, sitä kukaan ei voi kiistää…

Vuonna 1991 sijoitin Jokereihin koko omaisuuteni yhdessä yhtiökumppanini Henckan kanssa. Nämä vuodet ovat olleet vähintäänkin värikkäitä ylä- ja alamäkineen. Hetkeäkään en kadu, että lähdin mukaan, niin paljon tämä on antanut. Urheilu on kiehtova asia ihmismielelle. Jotkut meistä se vie mukanaan ja panee käyttämään ihan liian paljon rahaa menestyksen eteen. Sen takia on huonoina vuosina joutunut laittamaan omiaan lähelle konkurssia joutuneen seuran kassaan. Eli on se omaisuus ollut pelissä myöhemminkin, mutta jollain tavalla on aina pysytty hengissä. Sen voin paljastaa, että kukaan ei voisi aavistaa, kuinka lähellä vararikkoa seura on joskus ollut…

Ylivoimaisesti huonoin business on Jokereissa ollut jalkapallo. Sinne upposi monta miljonaa, mutta rakensinhan kuitenkin Helsinkiin jalkapallostadionin!
Niinikään Hartwall-areenan rakentaminen teki Jokereista ainutlaatuisen. Mikään muu joukkue ei omistanut halliaan. Siinäkin oli monta vaihetta, joissa olin burn outin partaalla. Jotenkin vain sain sen maaliin – enkä todellakaan yksin.

Vaikka asiat mielellään julkisuudessa henkilöidään, se on vähän epäreilua. Minulla on ollut hyviä ihmisiä ympärilläni, jotka ovat tukeneet vaikeina hetkinä. Ilman esimerkiksi Leenaa, Kalervo Kummolaa ja Henckaa en olisi saanut näitä asioita aikaan – vain joitakin mainitakseni.
Olen saanut päälleni kaiken glorian mutta toisaalta myös kaiken paskan niskaan. Edelleen on pari toimittajaa, jotka eivät ole koskaan kirjoittaneet minusta positiivista juttua. Se ei voi perustua muuhun kuin kateuteen, mutta olen tottunut siihen. Onneksi suurin osa Jokerien julkisuudestakin on kuitenkin positiivista ja olen nauttinut poikieni kanssa seuran kaikista vaiheista. On vaikea ennakoida mitä Jokereille tapahtuu tulevaisuudessa. Jotenkin alkaa tuntua, että olen oman osani seuran puolesta tehnyt.