Urheilija ei tee comebackia

Kansanedustajien blogit

Cheek ilmoitti lopettavansa uransa vuoden kuluttua. Miksi artisti, joka on näin nuori, haluaa lopettaa uransa, vaikka tahkoo rahaa ja on huipulla? En tietenkään täsmällisesti tiedä asioita, mutta tekee mieli vähän arvailla. Nimittäin mieleeni tuli välittömästi rinnastaa tämä muusikon ilmoitus huippu-urheilijoiden vastaaviin tilanteisiin. Siis sellaisiin, joissa huippu-urheilija haluaa lopettaa huipulla, vaikka rahaa olisi tehtävissä ja pelivuosia jäljellä.

Sellaistakin tapahtuu. Syitä on monia, mutta yksi on jonkinlainen epäonnistumisen pelko. Kun on esiintynyt isoimmilla areenoilla, saanut kirkkaimmat kultamitalit ja -levyt ja hunajaisimmat arviot alan lehdistössä, mitä on enää jäljellä? Olen nähnyt vierestä, kuinka paineet juuri silloin alkavat kasvaa, nimenomaan saavutusten jälkeen. Kun kirkkain valo seuraa aina juuri sinun tekemisiäsi, kun sinulta odotetaan aina yhtä ilmiömäisiä suorituksia – vaikka tietäisit olevasi ykkönen, osa on silti raskas. Siksi osa luopuu.

Tottakai kyse on myös lieveilmiöistä, on kateutta, kaunaa ja pahansuopaisuutta ihmistä kohtaan, joka on huipulla. Mutta se ei liene tässä pääasiallinen syy.

Cheek on ilmiömäinen. Harva tulee myymään kahta stadion-keikkaa loppuun. Hän on uranuurtaja ja auttanut montaa suomalaista uskomaan, että stadioneita ja areenoita pystyy myymään loppuun. Hän on näyttänyt tietä monille. Nyt seuraakin kysymys, mitä hän tämän jälkeen tekee.

Moni urheilija, joka on lopettanut huipulla, on joutunut vaikeuksiin, koska hän ei ole löytänyt samanlaista sisältöä elämäänsä kuin aktiiviaikoina. Monelle on käynyt tosi huonosti, mutta en kyllä usko että Cheekille  tulee näitä ongelmia. Musiikin parissa voi tehdä niin paljon muutakin työtä. Urheilupuolella voi ruveta valmentajaksi, ehkä joitakin muita töitäkin on, mutta vähissä hommat on.

Suomessa ei arvosteta uransa lopettaneita urheilijoita. Heidät heitetään romukoppaan. Se on häpeällistä. Jännä nähdä, kuinka suhtaudumme näihin aikaisin uransa lopettaneisiin viihdetähtiin – tästähän ei ole meillä kokemuksia, koska suurin osa tähdistä jatkaa hautaan asti. Cheek on nyt ensimmäinen, joka lopettaa näin huipulla ja se on ainutlaatuista. Kun hän pystyy tekemään tälläisen päätöksen, ei tässä voi kuin käydä hyvin. Hän varmaan itse tietää, mikä tekee hänet onnelliseksi. Tulevaisuus näyttää, onko hän tehnyt oikean ratkaisun. Urheilijoilla ei ole samaa vaihtoehtoa. Tottakai hekin voivat lopettaa huipulla, mutta he eivät voi jatkaa kuinka kauan vain – eivätkä varsinkaan tehdä comebackia. Tämä pitäisi meidän kaikkien ottaa huomioon ja antaa heille se arvostus, joka heille kuuluu.