Jättikaupan pitäisi jännittää meitä kaikkia

Kansanedustajien blogit

Suomalaiset yhtiöt tekevät harvoin isoja yrityskauppoja ulkomaille, mutta nyt sellainen jättikauppa on tekeillä. Fortum on ostamassa Uniperin, jonka liikevaihto on yli 50 miljardia euroa. Fortumilla sama luku on alle 10 miljardia euroa. Fortum on siis ostamassa yrityksen, joka on huomattavasti isompi kuin se itse. Nyt puhutaan siis jättikaupasta.

Fortumista siis tuli Suomen suurimpia yrityksiä kaupan jälkeen. Fortum ostaa ensi vaiheessa 47 prosenttia osakkeista. Niistä se maksaa vähän alle 4 miljardia euroa. Saksan lain mukaan se joutuu tekemään tarjouksen myös lopuista osakkeista, joten koko yritys maksaisi noin 8 miljardia euroa.

Nyt pitää muistaa, että on kysymyksessä niin sanottu vihamielinen kauppa. Sen olemme nähneet Helsingin Sanomien ilmoituksista. En ole koskaan nähnyt tai saati kuullut tämmöisestä.

Yhtä asiaa ihmettelen suunnattomasti. Valtio omistaa yli puolet Fortumista ja sillä ei kuulemma ole mitään sanomista kaupan suhteen. Tätä ihmettelen suunnattomasti, niin paljon, että haluan sanoa sen uudestaan! En nimittäin ole koskaan kuullut, että tämmöinen kauppa tehdään ilman että pääomistaja tietää siitä tai että sillä on jokin mielipide. Valtio on varmaan ainoa omistaja, jota ei kiinnosta enemmistöomistajana mitä sen omistama instituutio tekee.

Olen itse rakentanut ison hallin Saksaan ja tiedän, että se ei ole mikään helppo ympäristö tehdä liiketoimintaa. Miten siis käy, jos Fortum jää alle 50 prosenti osakeomistuksen? En siihen usko, mutta jos niin käy, silloin vanha johto jää asemiinsa.  Onko vihamielisen johdon kanssa helppo toimia? Silloin johto ei varmasti tule noudattamaan Fortumin strategiaa – ja mikä maineriski siinä on Fortumille? Jos taas Fortum saa enemmistön, kuinka syvälle johtoon tämä vihamielisyys Fortumia kohtaan on juurtunut? Ollaan tekemässä jättikauppaa jossa kaikki palikat eivät ole ihan kohdallaan, ainakaan vielä. Lundmark eli Fortumin toimitusjohtaja ottaa ison riskin. Toivottavasti hän onnistuu, sillä tässä ei ole ihan pikkuasioista kysymys. Nyt hän saa näyttää, mihin hän pystyy, sillä omistajahan ei voi pörssiyhtiön toimintaan puuttua.

Asian tekee vielä monimutkaisemmaksi se, että kaikessa on mukana myös Nord Stream, hiilivoimalat ja niin pois päin. Eli tässä on politiikkaakin mukana, halusi Fortum sitä tai ei. Eli monisäikeisestä kaupasta on kyse. Toivotan onnea kaupan tekijöille, sillä mahdollisuudet ovat suuret sekä onnistumiseen että epäonnistumiseen.