Raija Vahasalo: Rakennusriitoja varten tarvitaan lautakunta

Kansanedustajien blogit

Riitojen määrä ja niiden kustannukset eri oikeusasteissa ovat voimakkaassa kasvussa.

Kokoomuksen kansanedustaja Raija Vahasalo on jättänyt toimenpidealoitteen rakennusriitalautakunnan perustamisesta.

Vahasalon mukaan suurin osa suomalaisista törmää jossain vaiheessa elämäänsä erilaisiin riitatilanteisiin tai muihin ongelmiin rakentamisessa.

Hän korostaa, että rakentamiseen liittyvät erimielisyydet ovat lisääntyneet sekä monimutkaistuneet ja muodostavat näin ollen myös merkittävän yhteiskunnallisen ongelman.

– Rakennusriitojen määrä ja niiden kustannukset eri oikeusasteissa ovat voimakkaassa kasvussa. Koska tuomioistuimissa ei ole rakennusteknistä osaamista, tämä voi johtaa joko huonosti perusteltaviin päätöksiin tai pitkittyvään ja kalliiseen asiantuntijoiden käyttöön.

– Pahimmillaan riitojen oikeudenkäyntikustannukset ylittävät monin verroin itse riita-asian arvon. Siksi ihmiset kokevat oikeusturvansa näissä riita-asioissa heikoksi, Vahasalo toteaa tiedotteessa. [..]

Vahasalon mukaan rakentamiseen liittyviä riitoja varten olisi kuitenkin hyvä perustaa oma asiantunteva lautakunta, joka antaisi niihin liittyviä ratkaisuja. [..]

– On välttämätöntä, että rakentamista koskeviin riita-asioihin perustetaan oma lautakuntansa, jotta oikeuden helppo saatavuus voidaan turvata myös rakentamista koskevien riitojen kohdalla.

Lue lisää: Verkkouutiset 23.11.2018