Ministeri Grahn-Laasonen: Hallitus alentaa varhaiskasvatuksen maksuja

Uutiset

Hallitus päätti budjettiriihessä alentaa varhaiskasvatusmaksuja ja perua maksukorotukset. Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen on tyytyväinen saavutettuun ratkaisuun.

“Varhaiskasvatuksen maksujen alentaminen ja korotusten peruminen edistää työllisyyttä ja tasa-arvoa ja helpottaa lapsiperheiden taloustilannetta. Päätös helpottaa kaikkia maksujen piirissä olevia lapsiperheitä, ja aivan erityisesti pienituloisia yksinhuoltajaperheitä, joiden maksut alenevat tai jopa poistuvat kokonaan”, Grahn-Laasonen iloitsee.

Eduskunnalle annettu lakiesitys, johon sisältyi sekä maksujen korotuksia että alennuksia pienituloisille 2–3 hengen perheille, vedetään nyt pois. Opetus- ja kulttuuriministeriö valmistelee uuden esityksen, jossa alennukset ovat mukana mutta korotukset eivät. Tämä parantaa erityisesti yksinhuoltajien edellytyksiä ottaa työtä vastaan. Varhaiskasvatusmaksut alenevat kaikkiaan arviolta 10 miljoonalla eurolla.

Työntekoon kannustavat toimet ovat olleet Kokoomuksen ja hallituksen huolena budjettiriihessä. Päätös maksujen alentamisesta vähentää varhaiskasvatusmaksujen kannustinloukkuvaikutuksia, mutta Grahn-Laasosen mukaan myös pedagogiset ja yhteiskuntapoliittiset näkökohdat korostuvat.

“Päätöksen myötä yhä useampi lapsi pääsee varhaiskasvatukseen. Lapsi hyötyy varhaiskasvatuksesta monin tavoin. Tutkimusten mukaan varhaiskasvatukseen osallistuminen ehkäisee syrjäytymistä, tasaa kotitaustaeroja ja tukee lasten myöhempää opintietä”, Grahn-Laasonen sanoo.

Varhaiskasvatuksen osallistumisaste on Suomessa muita Pohjoismaita alhaisempi ja OECD-maiden keskiarvon alapuolella.

“Kokoomus on asettanut pitkän aikavälin tavoitteeksi maksuttoman osa-aikaisen varhaiskasvatuksen, johon osallistuisi koko ikäluokka. Tämä on askel sitä tavoitetta kohti!” Grahn-Laasonen iloitsee.