Kokoomuslaiset tehneet aloitteen lasten ja nuorten harrastustakuusta jo kymmenissä kunnissa

Uutiset

Kokoomuksen valtuutetut ovat syys-lokakuun aikana jättäneet valtuustoaloitteita harrastustakuusta kymmenissä kunnissa.

Harrastustakuun tavoitteena on tarjota jokaiselle lapselle ja nuorelle taustasta riippumatta vähintään yksi harrastus.

Aloiteaalto lähti liikkeelle syyskuun lopussa, kun kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo puhui lapsiperheiden hyvinvoinnista.

“Joka kolmas lapsi on joutunut luopumaan harrastamisesta varojen puuttuessa. Näin ei voi olla. Kokoomus haluaa, että harrastustakuusta tulee totta”, Orpo linjasi.

Orpo haastoi kokoomuslaiset tekemään aloitteen omassa kunnassaan ja lupasi itse tarttua toimeen kotikaupungissaan Turussa. Turun Kokoomuksen valtuustoryhmä jätti harrastustakuualoitteen 26.9. Sen jälkeen aloitteita on valmisteltu ja jätetty useammassa kymmenessä valtuustossa.

“Harrastuksissa lapset ja nuoret saavat mielekästä tekemistä, kavereita ja itseluottamusta. Harrastaminen on parhaita ja edullisimpia keinoja ennaltaehkäistä syrjäytymistä ja taata jokaiselle mahdollisuus kehittää itseään“, Orpo sanoo.

Orpo toivoo, että harrastustakuuta tullaan edistämään jokaisessa Suomen kunnassa yli puoluerajojen.

“Nyt käynnissä olevat koulujen syyslomat ovat hyvä muistutus siitä, että kaikilla ei ole samoja mahdollisuuksia virikkeisiin. Lomien aikana köyhien ja varakkaampien lapsiperheiden erot korostuvat, kun toiset reissaavat ja mökkeilevät, toiset jäävät kotiin.”

 

Harrastustakuulle on vankat perusteet. Tuoreimman nuorisobarometrin mukaan 35 prosenttia alle 29-vuotiaista nuorista on jättänyt harrastuksen aloittamatta rahanpuutteen vuoksi. Kustannukset ovat myös suurin yksittäinen este harrastuksen aloittamiselle. Nuorista enää hieman reilu puolet kokee kiinnittyvänsä suomalaiseen yhteiskuntaan, kun vielä 2012 luku oli 76 prosenttia.

Myös opetus- ja kulttuuriministeriö on ministeri Sanni Grahn-Laasosen pyynnöstä selvittänyt harrastamisen hintaan vaikuttavia tekijöitä erityisesti liikuntaharrastusten näkökulmasta. Selvityksessä nostettiin esille muun muassa lajiliittojen yhteiset lisenssijärjestelmät sekä matalan kynnyksen harrastustoiminnan tarjoaminen. Lisäksi selvityksessä esitettiin kuntatason toimenpiteeksi liikuntapaikkojen maksutonta tai nimellisiin korvauksiin pohjautuvaa käyttöä erityisesti lasten ja nuorten harrastamisen tukemiseksi.