Ministeri Risikko: Perustulokokeiluun otettava osallistava elementti mukaan

Uutiset

Sisäministeri Paula Risikko vaatii hallitusohjelman mukaisen osallistavan sosiaaliturvan mallin kokeilua perustulokokeilun yhteydessä. Heikki Hiilamon johdolla selvitetään mallia osallistavaksi sosiaaliturvaksi. Kyseisen selvityksen tavoitteena on tuottaa hallitusohjelman toimeenpanossa tarvittavaa tietoa työn vastaanottamista estävien kannustinloukkuja purkamiseksi ja rakenteellisen työttömyyden alentamiseksi.

– Perustulo yksinkertaistaa sosiaaliturvaa, mutta ei automaattisesti kannusta työhön. Perustulo voi pahimmassa tapauksessa jopa passivoida ihmistä. Pitää tarjota osallistavampi vaihtoehto, Risikko sanoo.

– Osallistuminen voi tarkoittaa eri asioita. Hiilamon työryhmä on alustavasti määritellyt sen osallistumiseksi yhteisön toimintaan eli esimerkiksi vapaaehtoistyöhön tai työharjoitteluun.
Ministeri Risikko kutsui jo vuonna 2013 asiantuntijatyöryhmän miettimään osallistavan sosiaaliturvan malleja.

– Perinteinen työttömien aktivointipolitiikka on osoittautunut heikoksi keinoksi työllistää pitkäaikaistyöttömiä ja estää syrjäytymistä. Perustulokokeilu tuo uuden kulman sosiaaliturvan kehittämiseen, mutta siitä puuttuu osallistava elementti. Osallistava sosiaaliturvan tavoitteena on työikäisten työelämän ja opiskelun ulkopuolella olevien ihmisten aktivointi koulutukseen, kansalaistoimintaan tai muuhun yhteisölliseen toimintaan, Risikko kertoo.