Ministerit Risikko ja Grahn-Laasonen: Nelinkertainen valinnanvapaus käyttöön

Uutiset

Hallituksen reformiministerityöryhmän jäsenet, sisäministeri Paula Risikko ja opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen pitävät hienona, että valinnanvapauslainsäädäntö lähtee pian lausuntokierrokselle. Ministerien mukaan valinnanvapaus mullistaa sosiaali- ja terveyspalvelut asiakaslähtöisiksi. 

”Ihmisen vapaus valita on osa tulevaisuuden palveluita. Sosiaali- ja terveydenhuollossa ihmisille annetaan merkittävästi lisää vapautta hoitopaikan valinnassa. Tämä on keino  varmistaa, että ihmiset pääsevät hoitoon silloin, kun apua tarvitaan”, ministerit kommentoivat.

”Tehty ratkaisu tarjoaa suomalaisille jopa nelinkertaisen mahdollisuuden valita palvelutuottajansa. Sosiaali- ja terveyskeskuksen valinnan lisäksi käytössä on maksuseteli, mahdollisuus valita haluamansa erikoistason palvelulaitos, asiakasseteli muissa erikoistason palveluissa sekä lisäksi henkilökohtainen budjetti paljon palveluita tarvitseville”, jatkavat ministerit.

Hallitus esitteli linjauksensa valinnanvapauslainsäädännöksi keskiviikko-iltana. Asiakkaan on esityksen mukaan mahdollista valita hoitopaikkansa neljässä kohtaa hoitopolkua: sote-keskus eli nykyisen kaltainen terveyskeskus, keskuksen antamalla maksusetelillä esimerkiksi fysioterapiaa, maakunnan yksikkö, joka arvioi palveluntarvetta eli nykyisiä erityistason palveluita ja edelleen asiakassetelillä palvelun tuottaja. Lisäksi viidentenä mahdollisuutena on henkilökohtainen budjetti, joka tarjoaa valinnanvapautta esimerkiksi ikääntyneiden asumispalveluissa.

”Uudistuksella tavoitella laatua, saatavuutta ja uusia tapoja tuottaa palveluita. Mahdollisuus valita ja vaihtaa sosiaali- ja terveyskeskusta kannustaa kaikkia tuottajia panostamaan palveluiden saatavuuteen ja laatuun. ”, sanovat ministerit.

”Toimiva sosiaali- ja terveydenhuolto on hyvinvointiyhteiskunnan kivijalka. Valinnanvapaus omalta osaltaan vahvistaa tätä kivijalkaa. Se on koko uudistuksen tärkein ihmisille näkyvä muutos. Sen myötä peruspalvelut vahvistuvat ja hoitoon pääsee oikea-aikaisesti eli jonot lyhenevät”, jatkavat ministerit.

Lisätiedot:

Emma Hannonen, ministeri Risikon erityisavustaja
puh. 050 5740736

Matias Marttinen, ministeri Grahn-Laasosen erityisavustaja
puh. 044 2693113