Ministeri Risikko: Kunta on tulevaisuudessakin toimivien palveluiden kivijalka

Uutiset

Sisäministeri Paula Risikon mukaan tulevaisuudessakin kunnat huolehtivat asukkaidensa hyvinvoinnista, sujuvasta arjesta ja turvallisesta ympäristöstä sekä alueensa elinvoimaisuudesta laaja-alaisesti.  Menestyvä kunta toimii aktiivisesti kaikilla näillä osa-alueilla, muistutti ministeri Risikko puhuessaan Pirkanmaalla maanantaina 27. helmikuuta.

”Kunnan ydintehtävinä ovat tulevaisuudessakin kuntalaisten hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen, varhaiskasvatus ja esi- ja perusopetus sekä kirjasto- ja kulttuuripalvelut ja nuoriso- ja vapaa-aikapalvelut.  Myös paikallinen elinkeinopolitiikka, työllisyyden hoito, alueiden käytön suunnittelu ja asuminen sekä turvallisuuden kehittäminen ja ylläpito kuuluvat edelleen kuntien tehtäviin”, Risikko totesi.

Kunnan tehtävistä sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisvastuu siirtyy maakunnille vuoden 2019 alusta.

”Tulevaisuuden kunnan tehtävät on helppo määritellä. Jatkossa kuntien tehtäviin kuuluu kaikki se, mikä nykyäänkin on, mutta ilman sosiaali- ja terveyspalveluja.”, Risikko ennakoi.

Maakuntauudistuksen myötä kuntien rooli paikallisdemokratian ytimenä korostuu.

”Kunta on yhteisöllisyyden kehto ja paikka jossa kuntalaisen tulee voida osallistua päätöksentekoon. Keinoja ja foorumeita niiden toteutumiseksi kannattaa kehittää. Kuka tietäisi pirkkalalaisten asioista paremmin kuin paikalliset kuntalaiset?”, Risikko kysyi.

Kunta on hyvinvointiyhteiskunnan perusyksikkö jatkossakin, mutta pysyäkseen mukana toimintaympäristön vauhdikkaassa ja jatkuvassa muutoksessa, kunta tarvitsee ennakointi- ja yhteistyökykyisiä sekä ratkaisukeskeisiä päättäjiä.

”Tulevaisuuden kunnan keskeinen menestystekijä on kykyä ennakoida, uudistua ja tehdä yhteistyötä. Tätä kykyä tarvitaan päättäjiltä ennen kaikkea nyt kun maakuntahallintoa rakennetaan”, Risikko kannusti.