Ministeri Risikko: Maakuntiin omaishoitajien sijaispoolit

Uutiset

Yhä useampi ikäihminen hoitaa puolisoaan tai muuta läheistään, muistutti ministeri Risikko puhuessaan maanantaina Jalasjärvellä Pohjanmaan Kristilliset Eläkeläiset ry:n kevätjuhlassa.

”Maakunnat voivat tukea omaishoitajien jaksamista perustamalla sijaishoitajien pooleja”, ehdotti ministeri Risikko.

Omaishoidon tuen piirissä olevalla, läheistään hoitavalla on lakisääteinen oikeus vapaapäiviin. Sijaishoitajien ja hoitopaikkojen puute voi olla esteenä vapaiden pitämiselle.

”Tällä tavoin omaishoitajilla olisi mahdollisuus pitää jaksamisensa kannalta tärkeitä vapaapäiviä ja maakunnat pystyisivät helpommin järjestämään sopivia sijaisia eri kuntiin.”

Ministeri Risikon mukaan poolilla olisi myös työllistävä vaikutus.

”Kun poolin toiminta olisi maakunnan järjestämä, sen avulla pystyttäisiin työllistämään sopivia henkilöitä säännölliseen työhön sijaishoitajiksi.”

Suomessa vuonna 2015 oli omaishoidon tuen piirissä 43 000 eri-ikäistä henkilöä. Läheistensä hoitoon osallistuvien määrä on kuitenkin tätä huomattavasti suurempi. THL:n tutkimuksen mukaan yli miljoona suomalaista auttaa omaistaan tai läheistään säännöllisesti arjen tehtävissä.

”Omaishoitajien jaksamisesta pitää huolehtia, sillä ei kukaan jaksa tauotonta työtä ilman lepopäiviä. Jos omaishoitaja väsyy, vaihtoehtona on laitoshoitoon joutuminen”, ministeri Risikko totesi.