Ministeri Risikko: Tuettu hoivavapaa avuksi läheisen hoidossa

Uutiset

Sisäministeri Paula Risikko haluaa aidon mahdollisuuden hoivavapaaseen työssäkäyville, jotka hoitavat läheistään. Valtaosa joutuu elämässään tilanteeseen, jossa läheinen tarvitsee apua ja hoivaa, muistutti ministeri Risikko puhuessaan Seinäjoen Kokoomusnaisten 90-vuotisjuhlassa.

”Moni työssäkäyvä auttaa läheistään. Työn ja läheishoivan yhteensovittamisen tulee olla mahdollista. Yksi keino mahdollistaa läheisen hoitaminen olisi tuettu hoivavapaa”, Risikko arvioi.

Arvioiden mukaan työikäisistä lähes kolmannes hoivaa, auttaa tai pitää huolta omaisestaan tai läheisestään oman työssäkäyntinsä ohessa. Työssä käyvien läheistään hoivaavien määrän odotetaan kasvavan mm. väestön ikääntymisen myötä.

”Tuki olisi tarkoitettu tilanteisiin, jossa työntekijä hoitaa omaistaan tai läheistään tilapäisesti. Tällaisia tarpeita voi tulla esimerkiksi iäkkään vanhemman leikkauksen jälkeen”, Risikko totesi.

Hoivavapaan malli tulee Ruotsista, jossa työntekijän on mahdollista tuetusti jäädä hoitamaan sairastunutta läheistään. Ruotsissa työntekijä voi saada määräaikaista korvausta sairausvakuutuksesta. Suomessa työntekijällä on vuodesta 2011 ollut lain tuoma mahdollisuus hoivavapaaseen, mutta siihen ei saa taloudellista tukea. Tämä saa aikaan sen, että monen ei ole mahdollista käyttää vapaata.  Lisäksi vapaa tunnetaan työpaikoilla huonosti.

”Tarvitaan monia keinoja, jotta työtä ja hoivaa voidaan sovittaa yhteen. Tarvitsemme joustavia työkäytäntöjä, kuten liukuvaa tai lyhennettyä työaikaa. Lisäksi tarvitaan mm. hyvin järjestettyjä kotihoitopalveluja ja teknologiaa”, Risikko muistutti.