Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen: Monta loistavaa uutista lapsiperheille

Uutiset

Hallitus sopi perhevapaauudistuksen toteuttamisesta jo tällä hallituskaudella. Se on Kokoomuksen pitkäaikainen tavoite ja lapsiperheille erittäin tärkeä uudistus, iloitsee opetusministeri, kokoomuksen varapuheenjohtaja Sanni Grahn-Laasonen.

”Perhevapaauudistuksen toteuttamisen lisäksi hallitus alentaa varhaiskasvatusmaksuja tuntuvasti ensi vuoden alusta, käynnistää kokeilun 5-vuotiaiden maksuttomasta varhaiskasvatuksesta,  lisää rahoitusta äitiyspakkauksen kehittämiseen ja panostaa lisärahoituksella peruskoulun tasa-arvoon. Lapsiperheet ovat tämän budjettiriihen suurimpia voittajia, ja se on juuri oikein”, Grahn-Laasonen sanoo.

Kokoomus on pitänyt tärkeänä, että perhevapaauudistus toteutetaan jo tällä hallituskaudella. Uudistusta valmistelemaan nimitettiin ministerit Annika Saarikko, Sanni Grahn-Laasonen ja Pirkko Mattila.

”Perhevapaauudistuksella vahvistetaan työelämän tasa-arvoa, naisten työllisyyttä, lasten osallistumista varhaiskasvatukseen ja lapsiperheiden joustavampaa, sujuvampaa arkea”, Grahn-Laasonen sanoo.

Varhaiskasvatuksen maksuja alennetaan merkittävästi ensi vuoden alusta. Toisen lapsen sisaralennus nostetaan 50 prosenttiin. Keskituloiselle perheelle jää käteen toista tuhatta euroa vuodessa, ja yhä useampi lapsi pääsee varhaiskasvatuksen piiriin. Valtio kompensoi maksutulojen vähenemisen kunnille.

Hallitus käynnistää ensi vuonna myös laajan kokeilun viisivuotiaiden maksuttomasta varhaiskasvatuksesta. Yhdessä halukkaiden kuntien kanssa tehtävään kokeiluun käytetään 5 miljoonaa euroa valtion rahaa.

Peruskoulu on koulutusjärjestelmämme kruununjalokivi, ja hallitus vahvistaa peruskoulun tasa-arvoa ja oppimistuloksia uusin panostuksin. Tasa-arvoa koulujen ja alueiden välillä vahvistetaan kahdella keinolla. Ensinnäkin haastavien alueiden koulujen tuki kaksinkertaistetaan 15:sta 30:een miljoonaan euroon, ja erillisellä rahoituksella tuetaan niitä kouluja, jotka eri syistä ovat vaarassa jäädä kehittämistoiminnan ulkopuolelle. Luonnontieteiden ja matematiikan opetusta tuetaan 5 miljoonan euron määrärahalla.

”Äitiyspakkaus on suomalainen kansallinen ylpeys. On hieno Suomi100-teko, että äitiysavustukseen tulee 30 euron korotus. Näin äitiyspakkauksen laatua ja kotimaisuusastetta voidaan nostaa entisestään”, ministeri Grahn-Laasonen sanoo. Äitiyspakkauksiin varattuihin määrärahoihin tehdään 1,65 miljoonan euron lisäys.

Opiskelevia lapsiperheitä tuetaan nostamalla opintotuen huoltajakorotusta 10 miljoonalla eurolla. Myös lapsilisän yksinhuoltajakorotusta korotetaan (9,5 miljoonaa), tämä tarkoittaa noin 5 euron tasokorotusta. Lisäksi pikkulapsiperheiden vanhempainpäiväraha nousee.

”Etuuskorotusten ja varhaiskasvatusmaksujen yhteisvaikutus on perheille erittäin hyvä uutinen. Arki helpottuu! Hallitus panostaa lapsiperheisiin”, ministeri Grahn-Laasonen sanoo.

Lisätietoja:

– ministerin erityisavustaja Heikki Kuutti Uusitalo, puh. 050 302 8246