Tänä syksynä on varauduttava merkittäviin sadonmenetyksiin

Uutiset

Suomessa on tänä syksynä varauduttava siihen, että merkittävä osa syksyn sadosta jää korjaamatta, arvioi Kokoomuksen maaseutuvaltuuskunta. Maaseutuvaltuuskunta oli koolla Helsingissä perjantaina.

– Puinnit ovat viivästyneet koko maassa. Monin paikoin peltojen kantokyky on jatkuvien sateiden johdosta heikentynyt niin merkittävästi, että koneilla ei päästä pelloille,  vaikka vilja olisi tuleentunutta ja muuten puintikuntoista, sanoo Kokoomuksen maaseutuvaltuuskunnan puheenjohtaja ja puolueen varapuheenjohtaja Janne Sankelo.

Maaseutuvaltuuskunnan mukaan mahdollinen kato osuu maatalouden kannalta pahaan aikaan. Eri rahoituslaitoksista on tullut viestiä, että kuluneen vuoden aikana monien maatilojen taloudellinen tilanne on tuotantosuunnasta riippumatta heikentynyt merkittävästi. Valtuuskunta pitää erittäin huolestuttavana tietoja, joiden mukaan vaikeuksissa ovat toimintaansa laajentaneet ja tehostaneet tilat. Valtuuskunta muistuttaa, että niiden varassa lepää suurilta osin myös suomalainen ruuantuotanto.

– Meidän on käytettävä kaikki keinot, jotta autamme katovuodesta kärsiviä tiloja jatkamaan tuotantoa. Tärkein keinoista on viljelijän oikeudenmukainen osuus elintarvikkeiden hinnasta, Sankelo sanoo.

Kokoomuksen maaseutuvaltuuskunnan mielestä ruuantuotannon tulevaisuus vaatii yhä enemmän panostusta elintarvikevientiin. Erityisen lupaavilta vaikuttavat Kaukoidän markkinat.

Suomalaisen elintarviketeollisuuden on yhdistettävä voimiaan ja panostettava korkeaan jalostusasteeseen bulkkiruuan sijaan. Mahdollisuuksia on paljon, mutta rahkeet eivät riitä valtavilla markkinoilla ilman saumatonta yhteistyötä, Sankelo toteaa.

Kokoomuksen maaseutuvaltuuskunnan puheenjohtajana jatkaa puolueen varapuheenjohtaja Janne Sankelo Kauhavalta. Varapuheenjohtajana jatkaa Marko Mäki-Hakola Ylöjärveltä. Toiseksi varapuheenjohtajaksi valittiin perjantaina rovaniemeläinen Heikki Autto.

Lisätiedot:
Janne Sankelo
+358 50 512 0519