Sisäministeri Risikko: Startup-oleskelulupa on uusin monista hallituksen yrittäjyysteoista

Uutiset

Sisäministeri Paula Risikko (kok.) sanoo hallituksen edistävän yrittäjyyttä kaikilla rintamilla. Risikon mukaan erityisesti kasvuyrittäjien saaminen Suomeen on tällä hetkellä liian vaikeaa. Risikko puhui hallituksen yrittäjyystoimista lauantaina Kurun Yrittäjien 60-vuotisjuhlassa.

”Yrittäjyys kantaa Suomea, joten olemme tällä kaudella joka välissä miettineet, millä tavoin voisimme poistaa esteitä yritysten pärjäämisen tieltä. Urakkaa riittää edelleen, mutta ilokseni voin sanoa, että tällä kaudella on kyllä jo saatu aikaankin”, sanoi Risikko.

Risikko nosti esiin, että perinteisesti yrittäjyysasioita käsittelevien ministeriöiden lisäksi myös sisäministeriössä edistetään yrittäjyyttä. Tästä esimerkkinä Risikko nosti tuoreen startup-oleskeluluvan.

”Suomesta on viimeisten vuosien aikana kehittynyt yksi startup-yrittäjyyden kärkimaista. Kulttuurin muutos lähti ennen kaikkea joukosta opiskelijoita ja nopeasti reagoivia korkeakouluja. Aaltoes, Slush sekä menestyneet kasvuyritykset, kuten Rovio tai Supercell ovat tehneet Suomesta keskeisen pelaajan kasvuyrittäjyyden saralla”, sanoi ministeri Risikko.

”Tavoitteenamme on, että maailman parhaat osaajat tulisivat liikeideoineen Suomeen kasvattamaan maamme kilpailukykyä ja yritysten arvoa. Siksi hallitus on päättänyt luoda erillisen oleskeluluvan kasvuyrittäjiä varten”, sanoi Risikko.

Risikon mukaan startup-oleskeluluvan byrokratia on pyritty vähentämään minimiin, mutta väärinkäytökset pystytään näillä ehdoin ehkäisemään tehokkaasti.

”Yhdenkään yrityksen kasvu ei saa jäädä myöskään siitä kiinni, että lupaavat työntekijät jäävät kiinni byrokratian rattaisiin. Jos haluamme luoda uutta kasvua Suomeen, meidän on pyrittävä poistamaan kaikki yritysten kasvun pullonkaulat mahdollisimman tehokkaasti. Tästä syystä myös erityisasiantuntijoiden oleskelulupaprosessia on viime vuosina kehitetty”, Risikko totesi.

Hallitus antoi esityksen ulkomaalaislain muuttamisesta torstaina 28. syyskuuta.