Petteri Orpo: “Suomen hallitus on tuuliajolla metsäpolitiikassaan”

Uutiset

Hallitus on tänään kalkkiviivoilla saanut muodostettua kantansa EU:n taksonomia-asetukseen, joka rajoittaisi suomalaista kestävää metsänhoitoa ja metsäelinkeinoamme. Kanta oli riitaisa, mutta lopulta hallitus päätti äänestää asetusta vastaan. Myös tätä linjaa Kokoomus on pitkin syksyä toistanut eduskunnassa.

Metsäpolitiikka on kansallista ja tästä periaatteesta on pidettävä kiinni kynsin hampain. Komission taksonomiaesitys menee aivan liian pitkälle yksityiskohtaiseen metsätalouden sääntelyyn. Yli 13 hehtaarin metsätilat haluttaisiin tuoda erityisen ilmastoraportoinnin piiriin ilman mitään osoitettavissa olevia ilmastohyötyjä.

Suomalainen kestävä metsäelinkeino on meille taloudellisesti mittaamattoman arvokas, minkä lisäksi se tarjoaa välineitä ilmastonmuutoksen torjuntaan. Metsät eivät ole ongelma, vaan osa ratkaisua.

Hallituksen kannanmuodostus kesti luvattoman pitkään. Komissio julkaisi esityksensä jo viime keväänä, ja lopullinen päätös tehdään muutaman viikon päästä joulukuun alussa. Miksi kanta saatiin vasta nyt? Mitä hallitus teki koko syksyn? Tällä vetkuttelulla hallitus menetti tärkeän EU-edunvalvonnan paikan vaikuttaa muihin jäsenvaltioihin.

Hallitus menetti myös kultaisen mahdollisuuden vaikuttaa viime viikolla, kun komission taksonomiasta vastaava komissaari oli juuri vierailulla Suomessa. Samaan aikaan pääministeri ja muut avainministerit seisoivat vieressä tumput suorina, sillä Suomen kanta ei ollut selvä.

Vaikka Suomi on suuri metsävaltio, se on EU:n jäsenmaiden joukossa pieni. Vaikutusvaltaa EU:ssa pitää hakea tekemällä yhteistyötä muiden jäsenmaiden kanssa. Suomen metsäkannoille olisi pitänyt jo aikaa sitten hakea tukea maista, joilla on omia huoliaan taksonomian kanssa. Näin ei nyt tehty. Pöydällä on myös muita suuria metsiin vaikuttavia ilmastokysymyksiä, joissa pätee sama ilmiö. Hallituksen on pystyttävä muodostamaan linja ja vaikuttamaan Suomen etujen mukaisesti.

Hallituksemme toimii tässä kysymyksessä käytännössä vähemmistöhallituksena luottaessaan Kokoomuksen tukeen eduskunnassa. Hallituspuolueet Vihreät ja Vasemmistoliitto eivät tue oman hallituksensa linjaa, eikä pääministeri pystynyt saamaan porukkaansa yhtenäisen kannan taakse. Tämä kaikki on pääministerin vastuulla, sillä hän vastaa Suomen EU-vaikuttamisen onnistumisesta.

Hallituksen ja pääministerin poliittinen pääoma punnitaan, kun nähdään miten Suomi saa nyt tukea muilta mailta. Mikä on hallituksen uskottavuus tässä venkoilussa kotimaisen metsänomistajan suuntaan tai EU-neuvotteluissa, kun keskeiset ministerit julkisesti liputtavat aivan päinvastaisia kantoja? Kokoomus tukee suomalaista metsäelinkeinoa ja metsäteollisuuden edellytysten säilymistä Suomessa. Tätä selkeää linjaa toivomme myös hallitukselta.

Petteri Orpo
Kokoomuksen puheenjohtaja