Palveluita kehitetään haasteista huolimatta

Keski-Uusimaa artikkelit Uutiset

Keusoten alue on hallintouudistuksen valmistelussa pisimmällä koko maassa. Siirtymää helpottaa se, että kuntayhtymä on uuden hyvinvointialueen perustana jo valmiina. Silti myös Keusote on ylittämässä ensi vuoden budjettinsa kymmenillä miljoonilla euroilla. Haasteita piisaa muutenkin.  

 

Järvenpääläinen Kokoomuksen aluevaltuutettu ja Hyvinkään sairaalassa sekä yksityisellä puolella gynekologin töitä tekevä Mia Rundgren avaa ongelmien taustoja – ja tarjoaa joitakin ratkaisuja.  

Keusoten ja koko Suomen yksi ongelma on pula terveydenhuollon henkilöstöstä. On jouduttu hankkimaan kallista vuokratyövoimaa, mutta nyt on vaikeuksia saada hoitajia ja lääkäreitä edes vuokrafirmoista. Lisäksi kaikkia osastoja ei saada käyttöön, vaikka petipaikkoja olisikin, kun ei ole hoitajia.  

– Leikkauksia on jouduttu perumaan sairaalassa sen takia, ettei potilaille ole toipumispaikkaa leikkauksen jälkeen. Keusoten osastoille sairaalassa jonottaa joka päivä lukuisia potilaita. Ikäihmiset voivat joutua makaamaan sairaalan päivystyksessä parikin päivää, eivätkä pääse vuodeosastolle, harmittelee Rundgren. 

 

KELA-korvaukset on säilytettävä 

Rundgren haluaa säilyttää KELA-korvaukset. 

– Yksityinen puoli täydentää julkista terveydenhuoltoa. Julkiset resurssit eivät millään riitä, jos kaikki yksityisellä asioivat siirtyisivät julkiselle puolelle. Kela-korvausten säilyttäminen on tärkeää, Mia Rundgren toteaa. 

Yksityisellä puolella lääkäriajan saa viimeistään seuraavaksi päiväksi. On myös mahdollisuus hakeutua suoraan asiantuntijalle, esimerkiksi kardiologille tai gynekologille. 

– Tällöin selvitään usein yhden pysähdyksen taktiikalla ja avun saa nopeasti, Rundgren muistuttaa. 

Perusterveydenhuollossa on niukasti erikoislääkäripalveluja käytettävissä. Rundgren muistuttaa, että julkisella puolella asiakas voidaan joutua lähettämään perusterveydenhuollosta erikoissairaanhoitoon ja odotusaikaa voi tulla kuukausiakin. 

– Erikoissairaanhoidon kuluissa voitaisiin todennäköisesti säästää, jos Keusotessa olisi omia eri alojen erikoislääkäreitä käytettävissä tai hyödynnettäisiin enemmän ostopalvelua.  

 

Keusoten kehityskohteet 

Keusote on päässyt hyvinvointialueena liikkeelle muuta maata sutjakammin, kiitos taustalla olevan kuntayhtymärakenteen. Vaikka lähtökohdat ovatkin hyvät, tunnistaa Rundgren useita kehityskohteita.  

– Pitäisi kehittää asiakasohjausta ja palveluntarpeen arviointia. Potilaan tulisi saada yhteydenottoon vastaus saman päivän aikana.  

Hyviin palveluihin tarvitaan riittävästi henkilökuntaa. Pitäisi luoda veto- ja pitovoimaa kehittämällä työoloja ja parantamalla työtyytyväisyyttä.  

– Työntekijöiden pitäisi saada keskittyä oman alansa työtehtäviin ja avustavaa henkilökuntaa tulee olla riittävästi käytettävissä. Henkilökunnan vaihtuvuus pitäisi saada vähäisemmäksi, jolloin taataan paremmin hoidon jatkuvuus, listaa Mia Rundgren.  

Yhtenä säästökohteena Rundgren näkee satsaukset ennaltaehkäisevään terveydenhoitoon. 

– Asiakaskontaktit ovat lisääntyneet. Jatkossa rahaa olisi säästettävissä satsaamalla ennaltaehkäisevään terveydenhoitoon. Esimerkiksi ylipaino altistaa monille sairauksille ja satsaamalla painonhallintaan voidaan vähentää terveydenhuollon kuluja, Rundgren muistuttaa. 

Pitää tehdä oikeita asioita, oikeaan aikaan, oikeassa paikassa. 

 

Teksti: Jukka Nissinen