Kokoomus: Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen yhteistoimintaneuvottelut ovat ikävä mutta välttämätön päätös
Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen aluehallitus päätti kokouksessaan 16.10. aloittaa koko henkilöstöä koskevat yhteistoimintaneuvottelut hyvinvointialueella. Kokoomuksen aluevaltuustoryhmä pitää yhteistoimintaneuvottelujen käynnistämistä ikävänä mutta välttämättömänä päätöksenä hyvinvointialueen taloustilanne huomioiden.
”Päätös yhteistoimintaneuvotteluista on ikävä, mutta se ei tullut sikäli yllätyksenä, että hyvinvointialueen taloustilanne on todella vaikea. Vuoden 2023 talouden ennustetaan olevan 86 miljoonaa euroa alijäämäinen, ja tämä alijäämä on katettava vuoden 2026 loppuun mennessä. Tämä tarkoittaa, että pysyviä, vuosittaisia kustannuksia on vähennettävä noin 40 miljoonalla eurolla vuodesta 2024 alkaen. Koko valtuusto on sitoutunut talouden tasapainottamiseen, ja siihen meitä velvoittaa myös laki”, toteaa kokoomuksen aluevaltuustoryhmän puheenjohtaja Mervi Katainen.
”Henkilöstövähennyksiä ja toiminnan uudelleenjärjestelyjä voi YT-neuvottelujen seurauksena tulla. Lomautuksia ja henkilöstövähennyksiä ei kuitenkaan kohdisteta asiakas- ja potilastyötä tekeviin vakinaisissa työsuhteissa oleviin sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisiin. Mahdolliset henkilöstövähennykset tehdään mm. vähentämällä hallintoa, vuokratyötä ja sijaisten käyttöä. Henkilöstövähennysten lisäksi talouden tasapainottamiseksi tehdään useita muitakin toimia, joissa hyödynnetään koko hyvinvointialueen osaamista kustannusjärkevillä ja asiakkaiden tarpeet huomioivilla palveluratkaisuilla”, kertoo aluehallituksen puheenjohtaja Mia Laiho.
”Sote-uudistuksen alusta asti on kannettu huolta hallinnon lisääntymisestä, joten on tärkeää, että erityisesti hallinto käydään nyt tarkasti läpi, kun siirtymävaiheesta ja uuden organisaation toiminnan käynnistymisestä on selvitty”, ryhmän puheenjohtaja Katainen lisää.
”Menettely on hyvä käynnistää jo nyt ennen kuin mitään talouden tasapainottamispäätöksiä talousarvioneuvotteluissa tehdään, jotta voidaan kartoittaa myös henkilöstön näkemyksiä. Yhteistoimintaneuvottelut ovat aina raskas prosessi koko henkilöstölle. Vähennystarve 80 htv on liki 10 000 henkilön organisaatiossa pieni. Osa hyvinvointialueista on vielä huonommassa tilanteessa”, kokoomuksen aluevaltuustoryhmän 1. varapuheenjohtaja Anna Sahiluoma toteaa.
”Sote-uudistuksen tarkoitus on ollut karsia päällekkäisiä toimintoja. Hyvinvointialue järjestää nyt sote-palvelut, joista aiemmin vastasivat Länsi-Uudenmaan kymmenen kuntaa. Päällekkäisiä toimintoja karsimalla saamme lisää resursseja varsinaisiin sote-palveluihin”, lisää aluevaltuustoryhmän 2. varapuheenjohtaja Ville Laakso.
Syksyn aikana on tullut useita ilmoituksia hyvinvointialueiden yhteistoimintaneuvotteluista ympäri Suomea. Tiukka taloustilanne ja yleisesti kohonnut kustannustaso pakottavat hyvinvointialueita tarkastelemaan kriittisesti kulurakenteitaan ja ryhtymään säästötoimenpiteisiin.
Aluevaltuusto hyväksyy kokouksessaan 24.10. hyvinvointialueen palvelustrategian, jossa linjataan, miten hyvinvointialueen palveluja kehitetään ja uudistetaan pidemmällä aikajänteellä. Vuoden 2024 talousarviosta aluevaltuusto päättää joulukuussa.
Lisätiedot:
Mervi Katainen, kokoomuksen aluevaltuustoryhmän puheenjohtaja, puh. 041 319 6988, mervi.katainen@luvn.fi
Jenni Vartiainen, kokoomuksen aluevaltuustoryhmän sihteeri, puh. 0440 320 789, jenni.vartiainen@kokoomus.fi