Annika Kokko Sandelinikadun kohtalosta: Muutos voi olla mahdollisuus – osan Hyvinkään sairaalan tiloista omistaa Hyvinkään kaupunki
Julkaistu Aamuposti 24.1.2024
Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen palveluverkkoselvitys on valmistunut ja sitä käsitellään aluevaltuustossa 25.1.2024. Kyseessä on strateginen selvitys, joka kuvaa tulevia muutoksia ja palvelujen kehittämistä. Kyseessä on toiminnallisten ja taloudellisten haasteiden ratkaisuehdotuksia.
Palveluverkkoselvityksen jälkeen tehdään esitetyistä muutoksista toimeenpanosuunnitelma, missä tarkemmin selvitetään esitetyistä muutoksista aiheutuvat sekä toiminnalliset että taloudelliset hyödyt ja haasteet. Tämän jälkeen esimerkiksi tilamuutokset tuodaan omana asiana päätöksentekoon.
Jos keskitytään pelkkiin toimitilamuutoksiin, niin tarve tehdä muutoksia on sekä toiminnallisista mutta myös taloudellisista syistä. Kaikki muutokset tähtäävät siihen, että henkilöstöä riittää kaikkiin toimipisteisiin ja rahaa laitetaan ennemmin palveluihin kuin seiniin.
Hyvinkään terveyskeskustoimintaa esitetään siirrettävän sairaalan tiloihin. Tällä hetkellä toiminta on Sandelininkadulla, missä Keusote on vuokralla. Vuosivuokra on noin 900 000 euroa.
Kaikki tilat eivät ole käytössä ja tilat kaipaavat remonttia. Miksi siis olla vuokralla tiloissa, missä on liikaa tilaa ja remontin jälkeen vuokrakustannukset nousevat nykyisestä tasosta.
Hyvinkään sairaalassa on tiloja, jotka HUS-yhtymä omistaa ja osan omistaa Hyvinkään kaupunki. Keusote on osassa sairaalan tiloissa jo nyt vuokralaisena. Lisäksi keusoten toimintoja on mm Renton tiloissa. Palveluverkkoselvityksessä esitetään terveyskeskuspalvelujen siirtoa olemassa oleviin sairaalan tiloihin. Tämä on mahdollista toimintojen uudelleen järjestelyillä.
Miksi palveluja esitetään siirrettävän sairaalaan? Hyvinvointialueet eivät voi rakentaa tai vuokrata uusia tiloja ilman valtiolta tullutta lainanottovaltuutta. Sellaisen hakeminen on pitkä prosessi ja saatavan valtuuden summa perustuu tasapainoisen talouden saavuttamiseen. Koska melkein kaikki hyvinvointialueet toimivat alijäämäisellä taloudella ei lainanottovaltuuksia ole luvassa kuin välttämättömimpiin kohteisiin.
Hyvinvoitialue voi kuitenkin järjestellä toimintojaan uudelleen olemassa olevien tilojensa puitteissa. Siitä on Hyvinkään terveyskeskuksen siirrossa kyse. Emme voi siis etsiä uusia tiloja keskustasta.
Mitä asukkaat hyötyvät siirrosta? Sairaalalle kulkee julkinen liikenne toisin kuin Sandeliininkadulle. Mahdolliset lisätutkimukset ja erikoislääkärin konsultointi voi tapahtua samassa paikassa ja yhdellä käynnillä. Veronmaksajien rahaa säästyy seinistä palveluihin.
Vaikka Tuusulan Hyrylään on valmistumassa hyvinvointikeskus, niin se ei tarkoita, että siellä olisi enemmän sote-palveluja tarjolla kuin Hyvinkäällä. Ainoa ero on, että palvelut on keskitetty hyvinvointikeskuksessa saman katon alle ja tiloissa voi olla muita ei sote-palveluja. Nämä muut palvelut ovat vuokralla ja tilat omistaa joku muu taho kuin hyvinvointialue.
Eli Hyvinkäällä on ja tulee olemaan samat palvelut kuin muillakin alueen kunnilla.
Annika Kokko
Aluehallituksen jäsen (kok.)