Tasa-arvo tarvitsee Minna Canthin kaltaisia puolustajia
Suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan peruskiviin kuuluu tänä päivänä keskeisesti sukupuolten tasa-arvo. Vaikka tänä päivänä sukupuolten tasa-arvon saavutukset – kuten naisten kouluttautumismahdollisuudet ja naisten laaja poliittinen edustus, voivat tuntua itsestäänselvyyksiltä, ei niihin ole päästy vain sattumalta. Suomalaisen tasa-arvon edistysaskeleista on kiittäminen aktiivista kansalaisyhteiskuntaa ja tasa-arvon tienraivaajia.
Yksi heistä on Minna Canth. Suomalaisen tasa-arvon uranuurtaja Minna Canth rikkoi eläessään monia lasikattoja. Hän oli paitsi ensimmäinen suomenkielinen naistoimittaja, myös suomenkielisen koulutuksen pioneeri, menestyvä liikenainen ja merkittävä kirjailija – kaikki poikkeuksellisia rooleja aikakautensa naisille. Hän on myös ensimmäinen liputuspäivän saanut nainen Suomessa.
Lasikattoja on kuitenkin edelleen rikottavana, eikä tasa-arvo ole valmis meillä Suomessakaan. Suomen sijoitus EU:n tasa-arvoinstituutin indeksissä vuonna 2023 on laskenut sijalle kahdeksan, kun vuonna 2022 sijoitus oli vielä neljäs. Suomi on edelleen EU:n toiseksi väkivaltaisin maa naisille – jopa joka kolmas nainen on kohdannut lähisuhdeväkivaltaa. Suomi on myös yksi EU-maiden eniten sukupuolen mukaan eriytyneitä maita koulutuksessa ja eri ammateissa.
Orpon hallitus on sitoutunut edistämään sukupuolten tasa-arvoa läpi koko yhteiskunnan. Hallitus kohdistaa tehokkaampia keinoja raskaus- ja perhevapaasyrjinnän ehkäisemiseen sekä edistää palkka-avoimuusdirektiiviä. Hallitus tekee sitkeästi töitä lähisuhdeväkivallan ennaltaehkäisyn puolesta, ja uhrien asemaa parannetaan kieltämällä pääsääntöisesti lähisuhdeväkivallan sovittelu. Kehitysyhteistyön painopisteenä on naiset ja tytöt. Lisäksi Orpon hallitus kriminalisoi tyttöjen ja naisten silpomisen nykyistä selkeämmin.
Määrätietoista työtä tarvitaan, jotta tasa-arvossa mennään eteenpäin eikä taaksepäin. Jo saavutetut edistysaskeleet uhkaavat vesittyä, koska tasa-arvoa sekä naisten ja tyttöjen perusoikeuksia vastustava liikehdintä maailmalla on kasvussa. Esimerkiksi naisten seksuaali- ja lisääntymisterveysoikeuksia kyseenalaistetaan.
Nykyisellä globaalilla kehityskululla tasa-arvon saavuttamiseen menee jopa 300 vuotta. Me emme voi odottaa niin kauaa. Me emme saa myöskään Suomessa tuudittautua siihen, olemme jo tasa-arvon mallimaa. Tasa-arvo tarvitsee Minna Canthin kaltaisia puolustajiaan yhä tänäkin päivänä.
Pihla Keto-Huovinen
kansanedustaja, Kokoomusnaisten puheenjohtaja