Vuosi Naton jäsenmaana – mitä seuraavaksi?
Tänään 4.4. tulee vuosi täyteen Suomen Nato-jäsenyyttä. Olemme aloittaneet ulko- ja turvallisuuspolitiikassamme uuden aikakauden, ja olemme nyt turvallisemmassa asemassa kuin koskaan historiamme aikana. Mitä vuodessa on tapahtunut ja miten tästä eteenpäin? Viisi mielestäni oleellista asiaa.
1. Suomen turvallisuuden tärkein tae myös Nato-jäsenmaana on edelleen maanpuolustustahtoiset suomalaiset ja uskottava kyky puolustaa itseämme. Ukrainan sodan opit korostavat koko yhteiskunnan osallistumisen tärkeyttä itsenäisyyden turvaamiseen. Kokonaisturvallisuus on vahvuutemme.
2. Emme ole enää yksin. Tämä on hyvin merkittävä muutos niin käytännössä kuin henkisesti. Meidän on nyt myös osattava ajatella ja toimia kuin sotilaallisesti liittoutunut maa. Meitä tuetaan ja meillä on itsellämme oltava valmius myös tukea liittolaismaitamme.
3. ”Kuherruskuukausi” on takana ja nyt on erityinen huomio kiinnitettävä siihen, miten Suomi toimii ja näyttäytyy Naton jäsenmaana. Monet käytännön asiat, kuten ydinasepolitiikka, ovat nyt pöydällä. Voi sanoa, että konkreettisen Nato-keskustelun aika Suomessa on juuri nyt.
4. Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyys on vahvistanut koko Naton puolustuskykyä. On Suomen ja Naton tulevaisuuden kannalta ensiarvoisen tärkeää, että tuemme vahvasti ja päättäväisesti Ukrainaa. Elämme historiallista aikaa, jossa Ukrainassa taistellaan myös Naton ja Euroopan tulevaisuudesta.
5. Myös Nato muuttuu. Nato on palannut alkuperäiseen tehtäväänsä – oman alueen puolustamiseen. Suomi on nyt mukana luomassa tulevaisuuden puolustusliittoa, johon meillä on paljon annettavaa. Osaamistamme ja varautumistamme arvostetaan. Voimme olla kokoamme vaikuttavampi jäsenmaa.
Yksi turvallisuuspolitiikkamme kulmakivi on sisäisen yhtenäisyyden korostaminen, aivan kuten teemme Suomessa – yhdessä olemme vahvoja. Sama koskee puolustusliittoa. Yhtenäinen ja päätöksentekokykyinen Nato on myös Suomen turvallisuuden etu, ja tässä Suomen rooli on osaltaan näyttää aktiivista esimerkkiä.
Jarno Limnell
Kansanedustaja, Sotatieteiden tohtori