Eläkeläisille hyvinvointia osa-aikatyöstä
Uudellamaalla yhä useampi eläkeläinen on kiinnostunut osa-aikatyöstä. Keikkatöitä tekevä Esko Piekkari, 67, työvoimavarapankin Ulla-Maija Soininen ja kansanedustaja Pia Kauma uskovat, että osa-aikatyö parantaa eläkeläisten elämänlaatua monilla tavoin.
Teksti: Leila Itkonen
Moni työelämässä ikäsyrjintää kokenut vaihtaisi varmasti paikkaa Esko Piekkarin, 67, kanssa. Esko pääsi heti halutessaan eläkeläisten työvoimavarapankki AgeInin listoille ja tekee nyt vain sellaisia keikkatöitä, joista hän nauttii.
Kansanedustaja Pia Kaumaa (kok.) eduskuntaan tapaamaan tullut entinen liikkeenjohdon konsultti on kaikin puolin tyytyväinen. Hän sanoo voivansa päättää itse, kuinka paljon ja milloin hän työskentelee.
– Viimeksi olin kaupassa hyllyttämässä, 67-vuotias Piekkari kertoo.
Pia Kauma on kuullut kansanedustajana paljon vastakkaisia kokemuksia työelämästä: jo viisikymppisten voi olla hankala päästä edes työhaastatteluihin. Toisaalla työ ja tekijät eivät kohtaa.
– Olen jo pitkään nostanut esiin ikäsyrjintään liittyviä ratkaisuehdotuksia. Kun ennestään tuntemalleni, 57-vuotiaalle yrittäjä Reetta Rajalalle sanottiin, että tämä on liian vanha tiettyyn johtajan tehtävään, ajattelin, että ryhdytäänpä edistämään asiaa yhdessä, Kauma sanoo.
Reetta Rajala kertoi sosiaalisessa mediassa, että hän ei ollut edes hakenut kyseistä johtajan paikkaa, mutta suivaantui asenteesta omanikäisiään kohtaan.
Asenteiden muututtava
Kauma kokee, että ikäsyrjintä on hyvin suomalainen ilmiö.
– Se, että jo viidenkympin jälkeen on tosi vaikea saada töitä, on älytöntä – ja tulee kansantaloudelle kalliiksi. Jokaisen pitäisi voida tehdä palkitsevaa työtä niin pitkään kuin haluaa.
Kauma kertoo, että hallitusohjelmaan on kirjattu monia ikääntyvien työnhakijoiden työllistämistä helpottavia toimia. Kauman mukaan eläkeiän nostaminen olisi turha toimenpide, mikäli asenteet eivät muutu ja ikääntyviä työntekijöitä valita töihin.
– Parhaillaan selvitetään parhaita eurooppalaisia käytäntöjä yli 55 -vuotiaiden työllistämiseksi.
Tämän vuoden alussa tuli voimaan uusi, Kauman esittämä lakimuutos.
– Sen ansiosta yritykselle ei tule lisämaksuja, vaikka yritys olisi palkannut uuteen työsuhteeseen sellaisen yli 55-vuotiaan henkilön, joka joutuisi myöhemmin työkyvyttömäksi, Kauma kertoo.
AgeIn -palvelun perustaneen Ulla-Maija Soinisen mukaan moni konkarityöntekijä kokee olevansa turhautunut ja kaipaavansa päiviinsä muutakin sisältöä kuin harrastukset. Keikkatyö on alkanut kiinnostaa entistä useampaa pääkaupunkiseudun ja Uudenmaan eläkeläistä.
– Se, että kyselyjä tulee päivittäin, on mukava trendi. Uudellamaalla ja pääkaupunkiseuduilla listoillamme on jo parisataa osaajaa, Soininen kertoo.
Terveyttä ja lisätienestejä
Esko Piekkari uskoo, että kovinkaan moni AgeInin työntekijä ei olisi löytänyt osa-aikatöitä itsenäisesti. Työvoimavarapankissa valittavana on erilaisia toimeksiantoja ja AgeIn hoitaa paperityön keikkatyöntekijöiden puolesta.
Vuonna 2018 lopulla toimintansa aloittanut palvelu toimii jo yli kolmellakymmenellä paikkakunnalla. Sen kautta on työllistynyt 550 eläkeläistä.
– Palkka ja muut ulkoiset elementit eivät ole kaikille työnteon ydin vaan työnteko itsessään tyydyttää ja lisää hyvinvointia, Ulla-Maija Soininen sanoo.
AgeIn tarjoaa auttavia käsiä esimerkiksi remontti-, piha-, kodinhoito- ja hoivatehtäviin. Asiakkaina palvelulla on niin yrityksiä kuin yksityishenkilöitäkin.
Esko Piekkari tekee Abeinkin kautta useita työkeikkoja kuukaudessa.
– Remontti-, siivous- ja pihatöissä pidän yllä myös kuntoani ja terveyttäni. Asiakkaiden kiitos, ja toki myös lisätienestit, motivoivat jatkamaan keikkailua, Piekkari kertoo.
– Mielenkiintoista, että eläkeläisillä on mahdollisuus valita sellaisia hommia, joihin he ovat keskittyneet aiemmin iltapuhteella, Pia Kauma sanoo.
Apua työvoimapulaan
Ulla-Maija Soinisen mukaan AgeInissä uskotaan, että osa-aikatyö ennaltaehkäisee ikääntymiseen liittyviä vaivoja ja pitää eläkeläiset aktiivisina.
Hän toivoo, että hyväkuntoiset eläkeläiset saataisiin osaltaan myös helpottamaan työvoimapulaa. Soinisen kertoo kyselytutkimuksista, joiden mukaan lähes 400 000 65-74 -vuotiasta suomalaista kokee itsensä työkykyisiksi. Kaksikolmasosaa heistä haluaisi tehdä ansiotöitä eläkkeeltä käsin.
– Mitä huoltosuhteeseen tulee, meillä tilanne on vinksin vonksin ja heikun keikun. Nuoret ikäluokat ovat pienempiä kuin ikinä ja eläkeläisten joukko suurempi kuin koskaan. Tilanteen on pakko muuttua ja saada enemmän väkeä töihin, Soininen sanoo.
Itseään hän kuvaa ylpeästi työhulluksi. Jos terveys suo, Soininen ei aio eläköityä ikinä.
Pia Kauma saattaisi tehdä oman työuransa päätyttyä ”eskot” ja ilmoittautua AgeIn -palveluun.
– Minähän voisin vaikka leipoa, laittaa ruokaa, opettaa kieliä tai tehdä sisustus- tai maalaushommia, Kauma tuumii.
Keikkatöitä ja verkostoitumismahdollisuuksia tarjoavasta AgeIn -palvelusta lisätietoja osoitteessa www.agein.io