Kiinteistöhankintoja on syytä rajoittaa
Venäjän Ukrainaan kohdistama hyökkäyssota on luonut kiristyneen turvallisuustilanteen, minkä vuoksi hallitus on ryhtynyt toimiin kansallisen turvallisuuden vahvistamiseksi. Yksi näistä toimista on lakiesitys, joka rajoittaa Venäjän kansalaisten ja venäläisten oikeushenkilöiden mahdollisuutta hankkia kiinteistöjä Suomessa. Vaikka Suomeen ei kohdistu välitöntä sotilaallista uhkaa, lakiehdotuksen tavoitteena on estää mahdolliset vihamieliset vaikuttamisyritykset, jotka voisivat toteutua kiinteistöjen kautta esimerkiksi tiedustelutoiminnan tai infrastruktuuriin kohdistuvan häirinnän muodossa.
Lakiesitys laajentaa nykyisiä kiinteistönhankinnan rajoituksia EU- ja ETA-maiden ulkopuolisilta toimijoilta. Uutena asiana esitetään säädöstä, joka kieltää kiinteistöhankinnat henkilöiltä tai tahoilta, joiden kansalaisuusvaltion on todettu loukanneen toisen valtion suvereniteettia ja aiheuttavan uhkaa Suomen kansalliselle turvallisuudelle. Vaikka laki ei suoraan kohdistu Venäjään, nykyisessä tilanteessa Venäjä täyttää nämä kriteerit. Esitys ei myöskään koskisi Suomessa pysyvällä oleskeluluvalla tai EU-oleskeluluvalla olevia henkilöitä, ja olemassa oleviin omistuksiin ei puututtaisi ilman kansallista turvallisuutta vaarantavaa toimintaa.
Nyt esitetty laki on osa laajempaa pyrkimystä parantaa Suomen turvallisuutta ennakoivasti ja kokonaisvaltaisesti. On tärkeää, että Suomi kykenee torjumaan kaikki mahdolliset vaikuttamisyritykset, olivat ne kiinteistöjen kautta tapahtuvia tai muita, kuten hybridivaikuttamista rajojen yli.
Esityksen taustalla on tarve varautua erilaisiin turvallisuusuhkiin, jotka kohdistuvat talouteen, huoltovarmuuteen ja valtion itsemääräämisoikeuteen. Samalla esityksessä huomioidaan, että Suomessa asuu merkittävä määrä venäläissyntyisiä ihmisiä, ja lakiehdotus voi herättää heissä vastareaktioita. Kiellon negatiivisiksi seurauksiksi ennakoidaan muun muassa asunto-osakkeiden tai vuokrauksen lisääntymistä kiinteistöomistuksen sijaan, sekä mahdollisen bulvaanitoiminnan yleistymistä.
On tärkeää, että näinä aikoina teemme Suomessa toimia, joilla voimme vahvistaa kansallista turvallisuuttamme.
Jarno Limnell, kansanedustaja, sotatieteiden dosentti
Mia Laiho, kansanedustaja, lääketieteen tohtori