Varautuminen on viisautta
Nykyisen toimintaympäristömme ominaispiirre on valitettavasti jatkuva epävarmuus, jota aiheuttaa monet samanaikaiset kehityskulut. Suuressa maailmassa näemme jatkuvaa geopoliittisesta suurvaltakamppailusta johtuvaa myllerrystä. Ilmastonmuutoksen sanotaan aiheuttavan runsaasti vaikeasti ennakoivia välillisiä turvallisuushaasteita sielläkin, missä varsinaiset ilmastonmuutoksen vaikutukset jäävät vähäisiksi.
Valitettavasti naapurimme Venäjä on sanonut käyvänsä hybridisotaa länttä kohtaan ja täällä Suomessakin olemme saaneet siitä osamme. Tuoreessa Valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittisessa selonteossa todetaankin, että ”elämme vakavassa ja vaikeasti ennakoitavassa toimintaympäristössä. Suomen turvallisuusympäristö on muuttunut perustavanlaatuisesti ja pitkäkestoisesti.” On siis varauduttava kaikkeen – nykyistä pahempiinkin aikoihin.
Varautuminen tarkoittaa ennakkoon valmistautumista erilaisiin häiriö- ja kriisitilanteisiin. Sitä on tehtävä kaikilla tahoilla ja tasoilla. Itä-Uudenmaan hyvinvointialue on viisaasti kirjannut visioonsa, että ”Itä-Uusimaa on turvallinen hyvinvointialue, jossa varaudutaan eri turvallisuustilanteisiin”. Tämän toteuttamiseksi hyvinvointialueella on tehty kaikissa sen organisaatioissa omat varautumissuunnitelmat, joiden perusteella hyvinvointialue kykenee tuottamaan palveluitaan myös erilaisissa häiriötilanteissa.
Tietysti suunnitelmat on vielä koulutettava koko henkilöstölle ja häiriötilanteita on säännöllisesti harjoiteltava. Myös alueemme kunnilla on tärkeä roolinsa varautumisessa, sillä varautuminen mitä suurimmassa määrin yhteispeliä. Yhdessä olemme vahvoja.
Varautumisen tärkeä lenkki on yksittäinen kansalainen. Vakavissa tilanteissa viranomaiset kohdistavat rajalliset voimavaransa tilanteen ratkaisemiseen ja kaikista kiireellisimpiin tehtäviin. Siksi jokaisen kansalaisen on tärkeää osata erilaisissa tilanteissa toimimisen perustaidot ja varautua pärjäämään aluksi itsenäisesti.
Tätä tarkoitusta varten marraskuussa julkaistaan uusi varautumisen opas, johon on koottu tietoa eri viranomaisilta varautumisesta ja erilaisissa häiriö- ja kriisitilanteissa toimimisesta. Oppaasta saa tietoa häiriö- ja kriisitilanteisiin varautumisesta ja ohjeet eri tilanteissa toimimiseen. Opas julkaistaan suomi.fi-palvelussa ja oppaan ohessa on myös varautumiseen liittyvä esite, joka on ladattavissa ja tulostettavissa sivustolta. Siihen kannattaa tutustua.
Varautuminen huonompiin aikoihin on joka kodin turvallisuuden kivijalka. Siitä ei tarvitse pitää suurta meteliä tai tehdä erityistä taidetta. Riittää, että on etukäteen pohtinut tulevaisuutta myös varautumisen näkökulmasta ja tehnyt omien voimavarojensa mukaiset valmistelut. Tieto, että yhteiskuntamme viranomaiset ovat kyllä varautuneet pahimmankin varalle, kannustakoon meitä tekemään oma osuutemme. Viisas varautuu etukäteen.
Tuomo Repo, prikaatikenraali evp. vara-aluevaltuutettu.