Hyvä hoidon jatkuvuus tarkoittaa hyvää perusterveydenhuollon laatua
Yksi Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen kärkihankkeista on hoidon jatkuvuuden parantaminen. Potilaan kannalta hoitosuhteen jatkuvuus tarkoittaa tutun terveydenhuollon ammattilaisen kohtaamista, jolloin toistuva tapaaminen varmistaa myös hyvän tiedonkulun ja hoidon suunnitelmallisuuden. Hoidon jatkuvuus ja saatavuus ovat läheisessä yhteydessä toisiinsa. Hyvä hoidon jatkuvuus ei toteudu ilman hoidon saatavuutta, kun taas hoidon jatkuvuus ja suunnitelmallisuus edistävät osaltaan hyvää hoidon saatavuutta.
Hoidon jatkuvuuden merkityksestä ja myönteisistä vaikutuksista terveydenhuollon laatuun, tehokkuuteen ja kustannuksiin on runsaasti tutkimukseen perustuvaa tietoa. Saman lääkärin hoitaessa potilasta niin hoitotulokset kuin potilasturvallisuus ja -tyytyväisyys paranevat, sairastuvuus ja kuolleisuus vähenevät merkittävästi, sekä terveydenhuollon palveluiden kokonaistarve ja -kustannukset pienenevät. Pitkäaikainen hoitosuhde vähentää päivystyspalveluiden käyttöä ja turhia sairaalaan sisäänottoja.
Pidempien hoitokontaktien hyöty on molemminpuolista. Sairauksien hoitotasapaino paranee, ja potilaat sitoutuvat paremmin hoitoihin. Samalla lääkäreiden työtyytyväisyys ja työssä oppiminen lisääntyy. Hoidon jatkuvuuden myötä lääkäri oppii tuntemaan potilaansa tiedot ja pystyy näin tekemään kokonaisvaltaisemman arvion tilanteesta sekä havaitsemaan helpommin ja aiemmin potilaan alkavia sairauksia ja ongelmia, kyeten näin ehkäisemään niiden hankaloitumista.
Valitettavasti tällä hetkellä pitkäaikainen hoitosuhde on enemmänkin poikkeus kuin normaali tilanne. Hoidon jatkuvuus perusterveydenhuollossa toteutuu huonosti maanlaajuisesti. THL:n tilaston mukaan vuonna 2022 koko maan jatkuvuusindeksin, eli COC-indeksin, keskiarvo perusterveydenhuollon kiireettömillä lääkärikäynneillä oli matala (noin 0,3) ja hoitajakäynneillä erittäin matala (alle 0,2). Jatkuvuus on heikolla tasolla myös sitä erityisesti tarvitsevilla asiakasryhmillä kuten monisairailla. Vertailun vuoksi Norjassa, jossa hoidon jatkuvuus on hyvä, perusterveydenhuollon lääkärin hoidon jatkuvuus vastasi COC-indeksiä 0,54–0,57 vuonna 2019. Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueella hoidon jatkuvuus perusterveydenhuollon lääkärin vastaanotoilla vaihtelee voimakkaasti alueittain. Vuonna 2023 Karkkilan ja Kirkkonummen alueet saivat parhaan arvon 0,48, kun taas Espoo matalimman arvon 0,2.
Hoidon jatkuvuuden ja suunnitelmallisuuden vahvistaminen on perusterveydenhuollon tärkeimpiä tavoitteita. Tavoitteena on parantaa hoidon jatkuvuutta kaikilla terveysasemilla Länsi-Uudellamaalla, oli sitten alueella käytössä tiimimalli, ammatinharjoittajamalli tai joku muu. Puhelinjärjestelmän tietoihin merkitty omahoitaja on yksi keino. Terveysasemien toimintamalleja uudistettaessa kiinnitetään erityisesti huomiota enemmän palveluita käyttävien hoidon jatkuvuuden varmistamiseen. Hoidon jatkuvuuden rinnalla huomioidaan palveluiden saatavuus. Paljon on työsarkaa edessä, mutta hoidon jatkuvuuden ja saatavuuden parantaminen on mahdollista ja hyödyt ovat kiistattomia.
Anna Pelkonen
LT, Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen aluevaltuutettu ja aluehallituksen jäsen