C-hepatiitti voitaisiin eliminoida Suomesta – kokoomusvaltuutettu kertoo miten se tehdään
Henrik Vuornoksen valtuustoaloite tähtää hallitusohjelmasta löytyvän tavoitteen täyttämiseen Länsi-Uudellamaalla.
Länsi-Uudenmaan aluevaltuuston toinen varapuheenjohtaja, kokoomuksen aluevaltuutettu Henrik Vuornos on jättänyt valtuustoaloitteen, joka tähtää C-hepatiitin eliminointiin Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueella.
Hänen mukaansa Suomella on mahdollisuus hävittää tämä vakava tauti kokonaan, mikäli riittävä määrä kantajia saadaan tunnistettua ja ohjattua hoitoon. Nykyisen hallituksen ohjelmaan sisältyy tavoite C-hepatiitin eliminoimisesta vuoteen 2027 mennessä.
Erityishaasteena on, että C-hepatiitin riskiryhmä, huumeidenkäyttäjät, eivät ole itse innokkaita taudin testauksen tai hoidon edistämisen suhteen. Tähänkin ongelmaan Vuornos pyrkii aloitteessaan ratkaisun löytämään.
Uhka kansanterveydelle ja taloudelle
C-hepatiitti on viruksen aiheuttama maksatulehdus, joka tarttuu erityisesti veren välityksellä. Suomessa arvioidaan olevan noin 22 000 C-hepatiitin kantajaa, eli noin 0,4 prosenttia väestöstä.
Vuonna 2018 uusia tartuntoja todettiin yli tuhat. Tartuntariski on suurin suonensisäisiä huumeita käyttävien keskuudessa, ja taudin hoitamattomuus voi johtaa maksakirroosiin tai jopa kuolemaan.
Vuornos painottaa, että hoidon varhainen aloitus ei ole ainoastaan inhimillisesti oikea ratkaisu, vaan myös taloudellisesti järkevää. Tauti voi kuitenkin olla pitkäänkin oireeton. Tämä hankaloittaa aikaisen vaiheen puuttumista.
– Maksakirroosin aiheuttama sairaalahoitojakso teho-osastolla maksaa kymmeniä tuhansia euroja. Mikäli tauti johtaa maksansiirtoon, ovat kustannukset ensimmäiseltä hoitovuodelta yli 100 000 euroa. Tämänkin jälkeen pelkkä lääkehoito maksaa yli 10 000 euroa vuodessa, hän muistuttaa.
Globaali ongelma
Suomi on sitoutunut Maailman terveysjärjestö WHO:n tavoitteeseen eliminoida C-hepatiitti kansanterveysongelmana vuoteen 2030 mennessä.
Tämä tarkoittaa käytännössä uusien tartuntojen vähentämistä 90 prosentilla ja kuolleisuuden vähentämistä 65 prosentilla. Lisäksi tavoite edellyttää hoidon saatavuuden lisäämistä kaikille tartunnan saaneille.
Tartunnan saaneista tulee olla diagnosoituna 90 prosenttia ja 80 heistä tulee hoitaa virusspesifisillä lääkkeillä.
Kansallinen tavoite hallitusohjelmassa
Petteri Orpon (kok.) hallitusohjelmaan sisältyy kirjaus C-hepatiitin eliminointiin vuoteen 2027 mennessä tähtäävän ohjelman laatimisesta.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL:n mukaan aiempaa harvemmalla huumehoidon ja kuntoutuksen asiakkaalla on C-hepatiitti. Ongelmia on kuitenkin yhä erityisesti aktiivisten huumekäyttäjien testaamisessa ja hoidossa.
Ilman hoidon kattavuuden parantumista THL ei usko hallitusohjelman tavoitteen täyttyvän. Juuri tähän haasteeseen Henrik Vuornoksen aloite pyrkii vastaamaan.
Testaus lähemmäs riskiryhmiä
Aloitteessaan Vuornos korostaa, että C-hepatiitin eliminointi vaatii aktiivista testausta, erityisesti riskiryhmien parissa. Ongelmana on, että pistohuumeiden käyttäjät eivät pääsääntöisesti itse hakeudu terveydenhuollon piiriin
Hän esittääkin liikkuvien testauspalveluiden kehittämistä Länsi-Uudellamaalla, mikä vastaisi huumeidenkäyttäjien tarpeisiin. Tämä tarkoittaisi testausta matalan kynnyksen kohteissa, kuten neulanvaihtopisteissä, terveysneuvonnoissa ja asumisyksiköissä.
– Testaus pitää viedä sinne, missä erityinen riskiryhmä eli huumeidenkäyttäjät ovat. Liikkuvasta testauksesta on hyviä kokemuksia jo eri puolilta Suomea. Valtakunnallisen määrärahan turvin Länsi-Uudellamaalla voitaisiin kehittää erityisesti liikkuvaa testausta, Vuornos sanoo.
Koska C-hepatiitin levinneisyys on keskittynyt suuriin kaupunkeihin, alueellinen yhteistyö on välttämätöntä. Tämä korostuu Suomen tiheimmin asutulla alueella Uudellamaalla.
– Helsinki on sitoutunut C-Hepatiitin eliminointiin ja jotta työssä voidaan seudullisesti onnistua, on tärkeää, että myös Länsi-Uusimaa on mukana työssä. Ihmiset ja sairaudet liikkuvat jatkuvasti yli kuntarajojen, hän lisää.
Ennaltaehkäisy ja hoidon saavutettavuus avainasemassa
Kuten todettua, huumeidenkäyttö liittyy kiinteästi C-hepatiitin leviämiseen. Näin ollen Vuornos haluaa puuttua huumausainerikollisuuden kasvuun ja huumeiden salakuljetukseen tiukalla kädellä.
Samalla hän nostaa aloitteessaan esille myös ennaltaehkäisyn merkityksen. Vuornos korostaa huumeiden käytön haittojen vähentämistä sekä matalan kynnyksen hoitopalveluiden kehittämistä, jotta yhä useampi huumeidenkäyttäjä hakeutuisi avun piiriin.
Riittävä tartuntariskissä olevien henkilöiden testaaminen ja oikea-aikainen hoito vähentäisivät Vuornoksen mukaan inhimillistä kärsimystä ja toisivat pitkällä tähtäimellä kustannussäästöjä.
– Kokonaan huumeidenkäyttöä tuskin koskaan pystytään lopettamaan ja siksi on tärkeää huolehtia siitä, että huumeidenkäyttäjät saavat hoitoa, hän toteaa.
Sivistyksen mittari
Vuornos muistuttaa, että C-hepatiitin torjunnassa on kyse myös yhteiskunnan arvoista.
– Vanha sanonta kuuluu, että yhteiskunnan sivistys mitataan sillä, kuinka hyvin se pitää huolta heikoimmistaan. C-Hepatiitin torjumisessa on kyse siitä, kuinka kohtelemme ihmisiä, jotka ovat aidosti kaikista heikoimmassa asemassa yhteiskunnassamme, hän kiteyttää.
Vuornoksen mukaan C-hepatiitin eliminointi olisi mahdollista toteuttaa verrattain edullisesti. Eliminointiohjelmaan on varattu valtakunnallinen määräraha, jota myös Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue voi hyödyntää taudin torjumiseen tähtäävässä työssä.
Mikäli tarvittaviin toimiin ryhdytään, tämä vakava ja kallis sairaus voitaisiin hänen mukaansa saada katoamaan lopullisesti. Siksi hän toivookin aloitteensa etenevän mahdollisimman pian.
– Jos kohtuullisella kustannuksella voidaan kokonaan hävittää jopa kuolemaan johtava tauti, siihen kannattaa mielestäni tarttua.
Teksti: Akseli Lehtonen
Artikkeli on julkaistu Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen kokoomusryhmän Sinituuli-lehden numerossa 3/2024.