Kohti uutta vuotta ja seuraavaa toiminta- ja valtuustokautta
Länsi-Uudenmaan hyvinvointialuevaltuuston vuoden 2024 toimintakausi on loppupuolella. Valtuustokauden aikana on luotu vahvaa pohjaa hyvinvointialueen toiminnalle, mutta samalla on tunnistettu haasteita, joita tulevat vuodet tuovat mukanaan.
Toimin tämän valtuustokauden Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen valmius- ja turvallisuuslautakunnan puheenjohtajana ja aluevaltuutettuna. Hyvinvointialueiden strateginen ja taloudellinen suunnittelu ovat keskiössä palveluiden kehittämisessä ja turvallisuuden varmistamisessa. Hyvinvointialueemme ensimmäinen strategia on toiminut ohjenuorana kaikessa toiminnassamme, mutta haasteita on riittänyt etenkin talouden tasapainottamisessa.
Vuosi 2024 oli merkittävä, sillä alueemme onnistui taittamaan alijäämän kehitystä poikkeuksellisen hyvin. Tämä on kuitenkin vasta alku. Tulevat vuodet näyttäytyvät talouden näkökulmasta niukkoina, ja toimet palveluiden turvaamiseksi vaativat entistä tarkempaa suunnittelua.
Niukkenevan talouden riskit ja haasteet valmius- ja turvallisuuslautakunnan näkökulmasta
Valmius- ja turvallisuuslautakunnan työssä keskeisiä haasteita ovat olleet pelastustoimen kaluston ja henkilöstön riittävyys, henkilöstön jaksaminen sekä palveluiden saavutettavuus. Kaluston käyttöiän pidentäminen ja varakaluston puute voivat luoda turvallisuusriskejä sekä työntekijöille että asukkaille. Henkilöstön siirtäminen laajalla alueella voi tuoda kuormittavuutta työntekijöille, mikä voi näkyä suoraan jaksamisessa ja palveluiden laadussa. Lisäksi palveluiden saavutettavuuden turvaaminen erityisesti syrjäseuduilla voi muodostua haasteelliseksi.
Euroopan heikentynyt turvallisuuspoliittinen tilanne korostaa entisestään tarvetta vahvistaa pelastusvalmiuksia ja sisäistä turvallisuutta. Panostukset poikkeusolojen varautumiseen ovat välttämättömiä. Lautakunnan ehdottamat investoinnit, kuten paloasemahankkeet, erilaiset varustehankinnat sekä digitaalisten työkalujen hyödyntäminen, ovat konkreettisia askelia oikeaan suuntaan.
Kohti vastuullista ja kestävää tulevaisuutta
Hyvinvointialueen strategiset tavoitteet ja palvelustrategia antavat suuntaviivat, mutta niiden toteutuminen edellyttää määrätietoista työtä. Uudistusten onnistuminen riippuu siitä, miten hyvin pystymme yhdistämään palveluiden kehittämisen, kustannustehokkuuden ja turvallisuuden vahvistamisen.
Syrjäytymisen ehkäisy, henkilöstön hyvinvoinnin tukeminen ja palveluverkostojen kehittäminen ovat osa alueemme pitkän aikavälin tavoitteita. Hyvinvointialueen arvojen mukaisesti meidän on toimittava vastuullisesti ja varmistettava, että asukkailla on toimivat palvelut.
Tiina Thure-Toivanen
Kirjoittaja on espoolainen aluevaltuutettu ja valmius- ja turvallisuuslautakunnan puheenjohtaja.