Viisi pointtia aluevaltuustosta
1 Valtuusto pui palveluja ja taloutta. Syksyn ensimmäisessä aluevaltuustossa 9.9. puhuttiin taloudesta ja palveluista. Käsittelyssä oli osavuosikatsaus, tarkastuslautakunnan raportti, digipalvelut ja vastauksia valtuutettujen aloitteisiin mm. päihdetyöstä, lastensuojelusta ja vanhustyöstä. Huoli taloudesta kuului monissa puheenvuoroissa.
2 Kokoomus varoitti talousongelmista. Hyvinvointialueiden talousongelmat eivät tulleet yllätyksenä. Kokoomus varoitti niistä jo vuonna 2020. Kokoomuksessa nähtiin, ettei Sanna Marinin hallituksen soteuudistus pysty turvaamaan sotepalveluita ikääntyvässä Suomessa, vaan se päinvastoin kiihdyttää sotemenojen kasvua. Tämä sanottiin mm. Kokoomuksen ryhmäpuheenvuorossa eduskunnan lähetekeskusteluissa 14.12.2020.
3 Suurimmalla osalla on haasteita. Hyvinvointialueiden talousongelmat osoittavat, että arviomme piti paikkansa. Suurin osa alueista on niin velkaisia, että ne eivät saa alijäämiään katetuksi Marinin hallituksen asettamassa määräajassa vuoden 2026 loppuun mennessä. Valtaosa hyvinvointialueista tarvitsee siihen pari vuotta lisäaikaa.
Sama koskee meitä. Vaikka olemme pääsemässä ensi vuonna plussan puolelle – eli ensi vuoden menot pystytään kattamaan ensi vuoden tuloilla – alkuvuosina syntyneet velat pystymme maksamaan pois vasta vuoden 2028 loppuun mennessä.
4 Lisärahoitusta ei saada. Syyskuussa julkaistiin uutinen, että alueemme ei saa hakemaansa lisärahoitusta. Lisärahaa olisi tarvittu siksi, että rahoitusmallissa on tätä aluetta koskeva valuvika. Rahoitusmalli ei huomioi alueemme korkeampia sosiaalimenoja. Koska sosiaalimenoihin menee enemmän rahaa kuin niihin saamme, joudumme hoitamaan niitä osittain velkarahalla. Lisäraha olisi paikannut tätä aukoa edes hetkellisesti ja mahdollistanut alijäämien kattamisen määräajassa.
5 Uudistamme kuin palveluyritys. Soteuudistus sisältää siis sekä valuvikoja että epärealistisia aikatauluja. Samaan aikaan lainsäädäntö vaatii kuitenkin turvaamaan lakisääteiset palvelut. Tämä yhtälö on hyvin haastava.
Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen ratkaisu on uudistusohjelma, joka tasapainottaa taloutta 300 miljoonalla eurolla useamman vuoden aikajänteellä. Talous vakautetaan ja velat maksetaan pois, mutta realistisella aikataululla.
Säästömme ovat mittavia, mutta niitä ei tehdä kertarysäyksellä. Tehostamme toimintaa yritysmaailmasta tutulla, useamman vuoden aikajänteellä. Toisin kuin kertarysäyksellä uudistettaessa, tällä tavalla talous saadaan tasapainoon, mutta samaan aikaan sekä henkilöstöstä, asiakkaista että lakisääteisistä palveluista pystytään pitämään huolta.
Lauri Kaira on aluevaltuutettu ja Kokoomuksen Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen aluevaltuustoryhmän puheenjohtaja.