Hoitoonpääsyä parannetaan omalääkärimallin, terapiatakuun ja yli 65-vuotiaiden Kela-korvauskokeilun avulla
Oikea-aikaisuutta ja asiakaslähtöisyyttä tarvitaan aina neuvolasta ikääntyneiden palveluihin. Terveyden edistäminen ja yhteistyö kunnan ja hyvinvointialueen välillä on tärkeää niin perheiden, turvallisen koulupolun, työllistymisen, sekä arvokkaan ja mahdollisimman toimintakykyisen vanhuuden turvaamiseksi.
Kolmen lapsen äitinä, ikääntyneiden vanhempien tyttärenä ja lääkäritaustaisena kansanedustajana koen erityisen tärkeänä, että päättäjät tekevät kaikkensa, jotta hoitoon pääsee ajoissa. Olen vienyt omalääkärimallia eteenpäin niin valtakunnallisesti kuin Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueella. Alueellamme hoitoonpääsyä on parannettu myös tiimimallin ja digitaalisten palvelujen avulla ja henkilöstötilanne on kohentunut.
On hienoa, että olemme Länsi-Uudellamaalla päässeet suunnittelemaan ja viemään lukuisia uusia ratkaisuja käytäntöön ja aloittaneet palvelujen kehittämisen ja uudistamisen asiakaslähtöisellä ja taloudellisesti vastuullisella tavalla. Vastavalitulla aluevaltuustollamme on hyvät lähtökohdat lähteä uuteen valtuustokauteen ja jatkaa palvelujen uudistamista.
Tarvitsemme myös työelämään perhemyönteisyyttä ja palveluihin enemmän lapsi- ja asiakaslähtöisyyttä. Uudellamaalla syntyvyys on Suomen suurinta. Jokainen lapsi on iloinen asia niin perheelle kuin myös yhteiskuntamme kannalta. Perheet, lapset ja nuoret tarvitsevat myös apua ja tukea. Painopisteen tulee olla ennaltaehkäisyssä, varhaisessa puuttumisessa ja palveluiden pitää olla helposti saavutettavissa.
Toukokuun alusta astui voimaan lasten ja nuorten terapiatakuu. Se on merkittävä parannus lasten ja nuorten mielenterveyden palveluihin. Myös päihdeongelmien ehkäisyä ja hoitoonpääsyä parannetaan. Meidän täytyy luoda ympäristö, jossa jokainen lapsi ja nuori voi uskoa tulevaisuuteen ja löytää oman paikkansa yhteiskunnassa.
Moni toimii oman ikääntyneen puolison, vammaisen lapsen tai muun läheisen omaishoitajana ja kantaa merkityksellistä vaikka joskus varsin kuormittavaakin hoivavastuuta. Omaishoitajat tekevät erittäin arvokasta ja vaativaa työtä ja heidän jaksamistaan pitää tukea kaikin mahdollisin tavoin. Jätin kesäkuussa ministeri Juuson vastattavaksi kirjallisen kysymyksen palveluseteleistä ja niiden tarjonnan velvoittavuudesta sekä riittävästä arvosta palvelun hankinnassa. Palvelusetelin avulla asiakkaan osallisuus, itsemääräämisoikeus ja mahdollisuudet vaikuttaa omaan tai omaisen hoivapaikkaan oleellisesti paranevat. Palveluseteleitä hyödyntämällä voidaan lisätä monipuolisesti alueen hoivan palvelutarjontaa ja samalla mahdollistaa pienten yritysten toimintamahdollisuuksia. Jokainen hoivaa tarvitseva voi tällöin valita mieluisan hoivapaikan. Ihmiset tarpeineen ovat erilaisia ja se tulee huomioida myös palveluissa.
Kunnan ja hyvinvointialueiden palveluiden tulee tukea iäkkäiden hyvinvointia, osallisuutta ja toimintakykyä. Toimivassa ja turvallisessa ympäristössä kotona pärjätään pidempään. Yhteistyötä tarvitaan myös tärkeää työtä tekevien järjestöjen kanssa. Ikäihmiset tarvitsevat hoitoa ja hoivaa tarpeen mukaan niin kotihoidossa kuin hoivakodeissa. Uudet teknologiat voivat tukea osaltaan vanhusten elämänlaatua ja turvallisuutta. Digitaalisilla ratkaisuilla voidaan helpottaa myös henkilökunnan työtehtäviä ja vapauttaa aikaa itse hoivatyöhön. Mikään digipalvelu ei kuitenkaan korvaa aitoa kohtaamista, läsnäoloa eikä pysty tekemään hoitotoimenpiteitä.
Erityisen tyytyväinen olen tulevana syksynä alkavasta Orpon hallituksen valinnanvapauskokeilusta, jossa 65 vuotta täyttäneet voivat käydä yksityisellä yleislääkärillä julkisen terveyskeskusmaksun hinnalla. Tavoitteena on nopeuttaa hoitoonpääsyä ja helpottaa julkisen puolen jonoja. Kokeilu mahdollistaa myös hoidon jatkuvuuden – asiakas voi halutessaan käydä samalla tutulla lääkärillä. Asiakas voi käyttää toki lisäksi myös julkisen puolen palveluita.
Meillä on kasvava joukko yli 65-vuotiaita, joilla on lisääntynyt tarve terveyspalveluille, mutta työterveyshuolto on päättynyt, terveyskeskuksissa on ruuhkaa ja vakuutusten hinnat tässä ikäryhmässä ovat korkeat. On reilua ja kohtuullista tukea heidän hoitoonpääsyään. Malli toimii Kelan kautta ja siihen sisältyy hintakatto, joka varmistaa, ettei korvaus valu hintoihin.
Kesä on jo käynnissä ja jalkakäytävät täyttyvät sähköpotkulaudoista. Tein lakialoitteen jo aiemman Marinin hallituksen aikana promillerajan säätämisestä lakiin ja skuuttien turvallisuudesta olin tehnyt useita kannanottoja. Nyt vihdoin nykyisen hallituksen aikana saimme asiaan vauhtia. Sähköpotkulaudat kielletään myös alle 15-vuotiailta turvallisuussyistä. Skuuttiturmat ovat myös kuormittaneet päivystyksiä kohtuuttomasti joka kesä.
Nauttikaamme kesästä turvallisesti kaikkialla, niin veden äärellä kuin maalla. Aurinkoista kesän jatkoa kaikille! Muistakaa levätä ja nauttia ihanasta luonnosta sekä ajasta perheen ja ystävien kanssa.
Mia Laiho
Kansanedustaja
Länsi-Uudenmaan aluehallituksen puheenjohtaja