Miltä yrityksen myyminen tuntuu?

Ehdokkaiden blogit

Yhden aikakauden päätös on toisen aikakauden alku.

Voit seurata minua myös facebookissa: 
https://www.facebook.com/iidaeveliinaran/

 

Taustaa

Myin naistenkuntokeskus LadyAtlaksen liiketoiminnan joulukuun alussa pitkän harkinnan ja myyntiprosessin jälkeen (joka tosin jatkuu edelleen). Nyt on aika vähitellen päästää irti kuntokeskusyrittäjän roolista ja suunnata ensimmäiseksi katse kevään 2019 eduskuntavaaleihin.

Lapsena yksi haaveistani oli pyöreä sänky, varhaisteininä haaveilin jumppaohjaajanurasta ja aikuisuuden kynnyksellä haaveilin omasta kuntokeskuksesta. Käsi sydämellä voin nyt todeta, että viimeistään kuntokeskusyrityksen LadyAtlaksen kohdalla nämä kaikki haaveet lopulta toteutui.

 

Tarinaani kuntokeskusyrittäjänä

Olen ollut yrittäjänä mukana LadyAtlaksen perustamisprosessissa 2010 vuodesta alkaen, vaikka keskus aukesi vasta 2012 tammikuussa. Kesällä 2014 vetovastuu ja suurin osakkuus siirtyivät minulle ja sen jälkeen olen kasvattanut LadyAtlasta kuin lasta puolisoni kanssa.

Vuonna 2012 kuntosalimarkkina kuumeni Hyvinkäällä, joka tottakai tuntui haasteeena myös meidän yritystoiminnassamme. Ponnistelimme kuitenkin kovasti ja saimme yrityksen kehittymään haastavasta kilpailutilanteesta huolimatta. Tilanne ei kuitenkaan ollut helppo vielä kesällä 2014:kaan kun vetovastuu siirtyi minulle. Siinä kohtaa asetimme puolisoni kanssa tälle yritykselle tänäpäivänä ajateltuna hyvin matalan tulostavoitteen, jota kohti töitä oli tehtävä kovasti. Onnistuimme siinä vähitellen, mutta uuden ponnistusaskeleen ottaminen kohti järkevämpää tulostavoitetta tuntui raskaalta. Siitä lähtien pohdinnassa on ollut enemmän tai vähemmän yrityksen jatko. Matkan varrella väsymystä asiaan lisäsivät monet asiat, kuten hasteet löytää sopivaa myyntihenkilöstöä. Oma riittämättömyydentunne kasvoi.

Vuosi sitten syksyllä havahduin oman terveydentilan heikkenemiseen. Mikään uni ei riittänyt, vastustuskyky heikkeni, atopiani oli pahempi kuin koskaan aiemmin ja kropassa oli fyysisen työn jäljiltä ylirasitustiloja, jotka osaltaan estivät työntekoa. Voisin sanoa olleeni jonkin verran stressaantunut ja sitten oli puolisonikin. Tajusin, että näin ei voi jatkua. En ole valmis menettämään terveyttäni tässä iässä tämän työn takia. Siinä hetkessä miellän ymmärtäneeni, etten tule tekemään tätä loppuelämääni.

 

Ajatus vaikuttamistyöstä syntyy

Syksyllä 2016 olin innostunut vaikuttamistyöstä eläintenoikeusasioiden takia ja ajattelin silloin, että muuttaakseni näitä asioita minun pitäisi olla eduskunnassa. Olin myös ollut jäsenenä paikallisessa yrittäjäjärjestössä (Hyvinkään Yrittäjät ry) ja huomasin haluavani vaikuttaa myös niihin asioihin enemmän. Syntyi ajatus lähteä mukaan kuntavaaleihin 2017.

Kun tämän vuoden alussa eduskuntavaaliehdokkaita alettiin miettimään tarkemmin, olin heti kiinnostunut. Olinhan pohtinut asiaa jo ennen kuntavaaleihinkin lähtemistä. Hyvinkään Kokoomus ry tehtyä ehdokasvalintansa toukokuisessa kevätkokouksessa 2018, oli selvää että panostan tähän ehdokkuuteen täysillä, vaikka virallista valintaa odotettiinkin vielä Uudenmaan piiriltä.

 

Yrityksen myyntiprosessi

Ehdokkuuden myötä olisi selvää, että keväällä 2019 en pystyisi tekemään enää niin paljoa töitä LadyAtlaksella. Tähän piti keksiä ratkaisu, jonka myötä loppukesästä aloin etsimään yhtiökumppania, miettimään jopa yrityskauppaa. Yhtiökumppanuudesta oli kiinnostuneita muutama tuttu, mutta keskustelut näistä eivät kuitenkaan loppujenlopuksi vakavoituneet tarpeeksi.

Ostajaehdokkaita puolestaan ilmaantui suhteellisen paljon ja heidän joukostaan tein karsintaa sillä ajatuksella, että yrityksen lisäksi asiakkaille muutos olisi vain positiivinen. Joukosta löytyi hyvinkääläinen nainen, jolla oli monipuolisesti kokemusta liikunta-alalta. Neuvottelut koskien yrityksen myyntiä käynnistyivät hänen kanssaan ja tapasimmekin monesti, sillä ajatuksemme yrityksen jatkokehitysmahdollisuuksista olivat samansuuntaisia. Pian minulla oli käsitys siitä, että jos kaikki asiat saadaan vaan hänen kanssaan kuntoon, myyn mielelläni liiketoiminnan juuri tälle henkilölle. Sillä jotta yrityksellä on tulevaisuus ja sen työpaikoilla jatkumo, on yrityksen oltava menestynyt ja sen toimintaa tulee kehittää kokoajan pidemmälle. Koin, että innostunut uusi yrittäjä pystyisi antamaan yrityksen eteen paljon enemmän kuin minä tällä hetkellä. Ajattelen että yritykselle, henkilökunnalle ja asiakkaille on tärkeintä, että LadyAtlaksen toimintaa kehitetään tämän muutoksen avulla eteenpäin, vaikka minusta tuntuisikin vaikealta luopua.

 

Miltä tuntuu myydä yritys?

Yrityksen myymistä voi ajatella monelta kantilta. Yrittäjänä asia ei busineksen kannalta välttämättä tunnu juuri mitenkään erikoiselta ratkaisulta. Aina voi perustaa uuden. Yritys ei kuitenkaan aina tunnu vain yritykseltä tai businekselta, ei myöskään tässä tapauksessa.

Kauppojen jälkeen olo oli sekava. Ensin helpottunut, sitten haikea. Kuinka hieno keskus LadyAtlas onkaan ja nyt sen omistaa joku muu. Olen kuitenkin äärimmäisen iloinen, että olen saanut olla tekemässä LadyAtlaksesta niin hienon keskuksen kuin se tänä päivänä on. Väitän että keskus on vähintään Suomen hienoimpien 20 salin kärjessä.

Vaikka tiedän yrityksen olevan hyvissä käsissä, viikonloppuna LadyAtlaksen pikkujouluissa kiittäessäni vielä kerran LadyAtlas –tiimiä ja asiakkaita multa pääsi tietysti itku. Ei sen takia, että yrityksestä luopuminen olisi tuntunut enää niin pahalta, vaan niiden ihmisten ja meidän yhteisten hetkien takia. Olen saanut niin monta ystävää LadyAtlakselta, että mua pelottaa ettei me nähdä enää. Se saa mielen haikeaksi.

Nyt kun aikaa kaupoista on kulunut reilu pariviikkoa ja viimeiset jumpat toistaiseksi ohjattu, kohtaa järki ja tunteet vähitellen toisensa. Tämä oli hyvä päätös ja tästä on hienoa jatkaa eteenpäin.

Tänä päivänä haaveeni on tehdä vaikuttajatyötä kokopäiväisesti, mieluiten kansanedustajana. Nyt mulla on mahdollisuus tarttua ainakin ensimmäiseen näistä. Ensi keväänä mä todella saan tehdä politiikkaa kokopäiväisesti kampanjoinnin merkeissä. Aika sitten näyttää miten toisen haaveen kanssa käy.

#ehdollaollaan #iidaeveliina2019 #eduskuntavaalit2019