Kuka maksaa SDP:n vastuuttomat vaalilupaukset?

Ehdokkaiden blogit

Moni sanoo, että puolueiden ja ehdokkaiden pitäisi keskittyä itsensä kehumiseen. Koen kuitenkin tärkeänä, että täysin vastuuttomat lupaukset haastetaan julkisesti ja poliittiset toimijat pakotetaan perustelemaan omat vaalilupauksensa. Esimerkiksi näitä demareiden vappusatasia ja "kaikille kaikkea kivaa"-juttuja on hurjaa seurata, kun edes media ei laita puoluejohtajia koville siitä, kuka lystin maksaa?

Lisää veroja ei ole kovin realistinen optio, kun suurin osa verolajeista on jo laskevan rajahyödyn puolella ja lisäverotuksella korkeintaan ajetaan kansantalous entistä huonompaan jamaan. Teollisuuden edunvalvojana SDP ei ole valmis leikkaamaan yritystuista, eikä se muutenkaan halua supistaa julkista sektoria mistään kulmasta. Isomman hyvinvointikakun leipominen ei ole SDP:n agendalla, kun se jarruttaa jokaista työmarkkinalakien reformointia kaikin voimin, vaikka "epäinhimillisen ja kurjistavan leikkauspolitiikan" seuraukset ovat yksiselitteiset: 140 000 uutta työpaikkaa, paremmin voiva kansantalous, maailman onnellisimmat ihmiset.

Älkääkä rakkaat ystävät käsittäkö väärin. Minä olen ensimmäisten joukossa astumassa siihen Täysin Automatisoituun Luksus-Homo-Avaruuskommunismiin(TM), jossa koneet tekevät kaiken työn ja me ihmiset saamme keskittyä niihin elämässä oikeasti tärkeisiin asioihin: Perheeseen, ystäviin, itsensä sivistämiseen ja muuhun vapaa-ajan viettämiseen.

Mutta kun me emme vielä elä tuossa käsittämättömässä yltäkylläisyydessä, niin julkisen sektorin menojakaan ei voida mitoittaa utopiaan sopivaksi. Meinaa tällaisella menokuri-poliitikolla ihan oikeasti iskeä epätoivo, kun niin moni muu kampanjoi lupaamalla äänestäjilleen kaikkea kivaa muiden piikkiin. Demareissa mennään jo niin pitkälle, että lasten vieminen harrastuksiin koetaan julkisen sektorin ydintehtäväksi, eikä vanhemmuuteen ja perheiden sisäisiin ratkaisuihin kuuluviksi valinnoiksi.

Muistuttaisin kaikkia, että hyvinvointi syntyy edelleenkin työstä, ei siitä, että siirrämme entistä enemmän rahaa taskusta toiseen ja normaaliin elämään kuuluva vaivannäkö yritetään heittää veronmaksajien vetämän kivireen lisäpainoksi. Älkää langetko vaalipopulismiin. #terestroika