Esperi Care vei sote-keskustelu uuteen aallonpohjaan

Ehdokkaiden blogit

www.youtube.com/watch?v=dWmZmglKM3U?t=332

Tämä Esperi Care-juttu on karannut varsinkin poliitikoilta, mutta myös muilta kommentaattoreilta, aivan täydellisesti lapasesta. Kyse ei ole enää vanhusten tai yhteisten asioiden hoidosta, vaan häikäilemättömästä politikoinnista keinolla millä hyvänsä. Osa mediaa tulkitsee tilannetta niin kuin täällä työnnettäisiin vanhuksia Zyklon-B-suihkuihin. Pari otsikkoesimerkkiä:

"Suomi, jonka pitäisi olla yksi maailman onnellisimmista maista, näyttää tappavan mummonsa ja pappansa sänkyihin" – Suomen Kuvalehti

""Jälleen kerran Helvetin enkelit kokoomuksessa julistavat, että tarvitaan lisää säästöjä" – suurliitto [JHL] ei sulata törkeitä heittoja" – Demokraatti

"YKSITYISTETÄÄN VANHUKSET HENGILTÄ!" – Kansan Uutiset

Tällä tasolla mennään, eikä poliitikkojen logiikka kestä sen paremmin vettä.

Ensinnäkin, SDP ja Vasemmistoliitto ovat kilpaa huutaneet valinnanvapauden karmeutta, mutta tosiasia on, ettei ko. hoitokodissa olleilla nimenomaan ollut valinnanvapautta kilpailuttaa hoitolaitostaan. Toisekseen, yksityistämisen ja voitontavoittelun moraalittomuudesta krokotiilinkyyneliä itkevien vasemmistopoliitikkojen kaksinaamaisuus asiassa on härskiydessään vertaansa vailla.

Tein jo viime kesänä videon ko. puolueiden nimihenkilöiden osallisuudesta Tradekan toiminnassa (videon kohta 5:32). Tradekan edustajistossa istuu mm. Antti Rinne, Li Andersson, Antti Lindtman, Paavo Arhinmäki, Sirpa Paatero, Tytti Tuppurainen ja Aino-Kaisa Pekonen. Sattumoisin Tradeka osti tuolloin yksityisiä sote-palveluita tuottavan Medi Groupin, joka vielä eiliseen asti viritteli kaupallista yhteistyötä Esperi Caren kanssa. Pöljintä on, että Tradekan edustajistossa Medi Group-päätöksen siunannut SDP:n Antti Lindtman on nyt johtamassa oppositiota tekemään välikysymystä sote-asioista. Ei hyvä helvetti, mikä farssi!

Miten Vasemmistoliitto ja SDP voivat vaatia hallitusta vastuuseen yksittäisen kunnan tekemistä palveluostoista? Varsinkin, kun virittelivät hallinnoimassaan yhtiössä yhteistyötä nimenomaan Esperi Caren kanssa? Vastoin kaikkia lausuntojaan, yksityinen sote-bisnes ja voitontavoittelu on näille vasemmisto-vempuloille selkeästikin ihan jees silloin, kun massit tulevat omaan taskuun.

Yksi iso ongelma sote-sektorilla on työvoiman vähyys. Hallitus on neljä vuotta yrittänyt keventää työllistämistä vaikeuttavaa työmarkkinasääntelyä ja helpottaa ulkomaisen työvoiman rekrytointia myös hoitoalalle, mutta AY-liike ja vasemmistopuolueet ovat kategorisesti vastustaneet kaikkia hallituksen reformiesityksiä. Kannustan AY-liikkeen edustajia pistämään ne osoittavat sormet takaisin taskuun ja kävelemään peilin eteen.

Ai niin, se suomalainen legendaarisen surkea julkinen kilpailutusosaaminen! Sen tason tietää jokainen julkisella sektorilla työskentelevä tai esimerkiksi julkisia infrahankkeita lehdistä seurannut kansalainen. Palveluntuottajalla on tietysti päävastuu asiakkaistaan, mutta on aivan selvää, että tässä tapauksessa kunnan kilpailutusosaaminen on ollut surkeaa eikä tarvittavia auditointeja ole tehty missään vaiheessa. Laadunvalvonta on niin palveluntuottajan kuin sen ostajankin vastuulla, mutta veikkaan, ettei julkishallinnon puolelta ilmoittaudu ensimmäistäkään vastuunkantajaa.

Tarkoittaako tämä kaikki sitä, että sote pitäisi uudistaa nyt pöydällä olevan esityksen mukaisesti? Ei. Se ei myöskään tarkoita sitä, että yksityinen palvelutuotanto tai voiton tekeminen sote-palveluilla olisi kategorisesti kiellettävä, koska THL:n tutkimusten mukaan yksityiset yritykset tuottavat laadukkaampia vanhuspalveluita. Mutta sitä se kuitenkin tarkoittaa, että tätä ongelmaa ei saada ratkaistua ennen kuin poliitikot lopettavat joka hemmetin asian politisoinnin oman agendansa puskemiseksi ja alkavat keksiä johdonmukaiseen tilanneanalyysiin pohjautuvia ratkaisuja.

Minusta ongelmaan on useampia ratkaisuja: Julkisen sektorin kilpailutusosaamisen vahvistaminen koulutuksen tai ulkopuolisten konsulttipalveluiden avulla. Työmarkkinasääntelyn keventäminen ja työperäisen maahanmuuton helpottaminen. Työn verotuksen laskeminen työssäkäyvien ostovoiman parantamiseksi ja kenties whistleblower-lainsäädännön (kts. linkki alla) täsmentäminen kannustavammaksi, jotta tällaiset laiminlyönnit saadaan nopeammin julki. #terestroika

https://suomenkuvalehti.fi/jutut/kotimaa/suomi-jonka-pitaisi-olla-yksi-maailman-onnellisimmista-maista-nayttaa-tappavan-mummonsa-ja-pappansa-sankyihin/?shared=1060740-302443b5-999

https://demokraatti.fi/jalleen-kerran-helvetin-enkelit-kokoomuksessa-julistavat-etta-tarvitaan-lisaa-saastoja-suurliitto-ei-sulata-torkeita-heittoja/

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/koko-oppositio-lahtemassa-mukaan-sdp-n-mahdolliseen-valikysymykseen-vanhustenhoidosta/7261102

https://www.talouselama.fi/uutiset/vasemmiston-hallitsema-sotefirma-med-group-aikoo-pistaa-hynttyyt-yhteen-kohuyhtio-esperi-caren-kanssa-tavoitteena-valtakunnallinen-yhteistyo/96fb1103-0c21-3784-a3a1-f6d7864717e3

https://www.eva.fi/blog/2018/11/26/selvitykset-yksityiset-sote-toimijat-parjaavat-julkisia-paremmin/

https://en.wikipedia.org/wiki/Whistleblower