Osaamisen ja yrittäjyyskasvatuksen työryhmä – Uudenmaan Yrittäjät

Ehdokkaiden blogit

Olen vuoden alusta kuulunut Uudenmaan Yrittäjien osaamisen ja yrittäjyyskasvatuksen työryhmään. Eilen torstaina meillä oli ryhmän toinen kokous.

Keskustelimme esimerkiksi aiheesta, kuinka vaihtelevaa on ammattikoululaisten osaamisen taso ja että se vaikuttaa selvästi siihen, miten innokkaasti yritykset ottavat opiskelijoita harjoittelujaksoille. Pohdimme ratkaisuja ja vaikuttamisen keinoja.

Osaamisen kartuttaminen joustavasti olisi tärkeintä. Ne, jotka ovat valmiita etenemään nopeammin, saisivat edetä ja valmistua vaikka alle ohjatun ajan. Tällöin vapautuisi resursseja keskittyä enemmän opiskelijoihin, joille opiskeleminen on haastavampaa.

Pohdimme myös soveltuvuuskokeen merkitystä opiskeluun. Näimme ainoastaan positiivisia puolia. Soveltuvuuskokeen myötä opiskelija on valmistautunut paremmin opintoihin, joita hän olisi aloittamassa. Opiskelujen alussa osaamisen taso olisi tasaisempi, kun jokainen opiskelija olisi joutunut valmistautumaan soveltuvuus-/ pääsykokeeseen itselle tarvittavan määrän. Soveltuvuuskoe määrittää paljon myös intoa ja motivaatiota kyseistä alaa kohtaan.

Erityisen tärkeää on katsoa asiaa asiakkaan näkökulmasta. Oikeasti alalle soveltuva ihminen turvaa esimerkiksi hoitoalalla asiakkaalle turvalliset palvelut.

Mielestäni on todella hienoa, että soveltuvuuskokeet palautetaan. Kiitos siitä opetusministerillemme Sanni Grahn-Laasoselle sekä hänen tiimilleen.

Millä tavalla sinä varmistaisit toisen asteen opiskelijoiden osaamisen tason? Kommentoi!