Yrittäjän työkyky ja työteho

Ehdokkaiden blogit

Suomen Yrittäjien ja Elon tekemän suomalaisen tutkimuksen mukaan yrityksen menestyminen pohjautuu yrittäjän hyviin verkostoihin, johtajuustaitoihin sekä erityisesti yrittäjän omiin voimavaroihin.

Verkostoitumisen tärkeyden ymmärrämme hyvin yrittäjien yhdistystoiminnassa. Suosittelut ja kaupat tehdään omien verkostojen sisällä. Ystäväyritysten menestystä ihannoidaan ja seurataan. Ymmärrämme, että yhteen hiileen puhaltaminen on kaikkien etu.

Yrittäjä oppii usein ensimmäisenä johtamaan itseään ja siitä on tärkeää hyötyä tuloksellisuuden kannalta. Vaikken ole johtajuuden ammattilainen, tiedän että itsensä johtaminen on tärkeää myös aikatauluttamisen ja omasta terveydestä huolehtimisen takia. Tulevaisuudessakin menestyvällä yrityksellä tulisi olla terve yrittäjä.

Huolestuttavaa kuitenkin on, että  suomalaisten yrittäjien arvioitu työkyky on laskenut jatkuvasti viimeisen viiden vuoden aikana, ollen nyt vain tyydyttävän arvosanan luokkaa. Miten voimme lyödä laimin omaa yrittäjän terveyttämme, kun samalla teidämme että omaan hyvinvointiin ja jaksamiseen panostaminen on investointi kohti menestyvänpää yritystä.

Työtehomme syntyy pitkälti ajatuksista, aivoissamme. Aivomme tarvitsevat työpäivän aikana happea ja ravinteita verenkierrosta, joten sen virtauksesta tulee huolehtia. Tehokkaimmat tavat pitää tauko työstä ovatkin raikasilma, kevyt kehon aktivointi sekä tietysti säännöllinen ruokailu.

Harva yrittäjä tekee täsmälleen kahdeksan tuntisia työpäiviä, jonka vuoksi työn tauottaminen on tärkeää. Työ on monesti ajatuksissamme koko päivän, jonka vuoksi on tärkeää opetella pitämään esimerkiksi ruokailut pois työpisteeltä noin parin tunnin välein. Pienikin tauko rytmittää päivää ja nostaa työtehoja.

Työtehojamme  nostaa myös riittävä lepo. Pieni viiden minuutin summaus työpäivän jälkeen helpottaa jättämään ajatukset sivuun vapaa-ajalla. Suosittelen lämpimästi ”uhraamaan” viisi minuuttia työpäivän jälkeen yhteenvetoon ja seuraavana aamuna ennen työpäivää  viisi minuuttia suunnitteluun, jolloin vapaa-ajan voi olla rennommin mielin ja keskittyä esimerkiksi täysin olemaan läsnä perheen luona. Suunnitellessa tehtävät tulisi aikatauluttaa kalenteriin, jota seuraamalla työskentelystä voi tulla näytön mukaan jopa tuplasti tehokkaampaa.

Väsymys ja uupumus ovat tärkeimmät syöt naposteluun ja herkutteluun, mutta myös iso riksi tekijä työkyvyttömyyteen. Terveellinen kotiruoka pitää verensokerin tasaisena, ajatuksen kirkkaana, vastustuskyvyn korkealla sekä toimii mitä parhaana sairauksien ennaltaehkäisijänä. Hyvä ajanhallinta auttaa siis myös syömään terveellisemmin. Onko yrittäjälle olemassa mitään tärkeämpää työkykyturvaa?

Tottakai terveyteemme vaikuttaa myös fyysinen kunto. Säännöllisesti liikuntaa harrastavilla on parempi muisti ja keskittymiskyky, joista on myös suurta hyötyä työtehon kannalta. UKK-insituutin suositus aikuiselle on liikkua vähintään kaksi ja puoli tuntia viikoittain kehittäen kestävyyskuntoa esimerkiksi kävellen, pyöräillen tai luonnossa liikkuen. Mikäli pidät kovasykkeisemmästä liikunnasta, riittää tunti ja vartti. Suosituksen mukaan kahdesti viikossa olisi hyvä myös kehittää lihaskuntoa tai –hallintaa tanssien, kuntosalilla, pallopelien parissa, jumpaten tai vaikka tasapainoillen.

Yrittäjän voimavaroja nostaa selvästi oman terveyden kohentaminen. Yrittäjä jaksaa kuitenkin myös vaikeita tilanteita “työn imun” ja innostuksen vuoksi. Paras vinkkini onkin; Huolehdi itsestäsi, jotta jaksat innostua!

Yrittäjän muistilista:

  1. Syö ison aamiaisen lisäksi kahdeksi kunnolla
  2. Suunnittele ja summaa 5 minuuttia
  3. Tauota, hengähdä ja naura 
  4. Arvosta omaa terveyttäsi
  5. Innostu!