Julkishallinnon on lopetettava Espoo-Tallinna-tunnelin jarruttaminen

Ehdokkaiden blogit

Julkisen sektorin tulisi olla mahdollistaja eikä estäjä, mutta liian monelle poliitikolle ja virkamiehelle tähän mielentilaan pääseminen vaikuttaa ylitsepääsemättömältä haasteelta. Tämän osoitti jälleen kerran Uudenmaan maakuntahallitus, joka kaavaluonnoksessaan esittää pääkaupunkiseudun Tallinnaan ydistävän tunnelin kulkevan Helsingin kautta, vaikka projektin puuhaajilla on tahtotila, ja ovat keränneet rahoituksen, Espoon kautta kulkevalle tunnelille.

Tunnelin kautta tulisi kulkemaan valtavasti ihmisiä, autoja ja tavaroita. On aivan ilmiselvää, miksi tätä liikennettä ei haluta bulevardien ja pullonkaulojen taakse sulkeutuvaan Helsinkiin, vaan Espoon Keilaniemeen, mistä matkustaa nopeammin Helsinki-Vantaan lentokentälle tai Tikkurilan rautatieasemalle kuin Helsingin Rautatieasemalta.

Tapaus on malliesimerkki siitä, miksi Suomi on niin heikosti houkutteleva investointikohde: Kaikkiin projekteihin sisältyy valtava poliittinen riski, kun julkinen sektori haluaa mustasukkaisesti mikromanageroida yksityiselläkin rahalla tapahtuvia hankkeita alusta loppuun. Julkiselle sektorille on juurtunut "Et voi tehdä näin"-asenne, kun sen pitäisi olla "Onpa hieno juttu, laitetaan järjestymään"-asenne.

Sama kävi Jätkäsaaren tornihotellin kanssa, jonka kerroskorkeutta Helsingin kaupunginvaltuuston änkyrät rajoittivat vain hetki ennen kuin alkoivat keräämään poliittisia irtopisteitä Kalasataman tornitaloista ja tiiviistä kaupunkirakentamisesta. Sama koskee ydinvoimaprojekteja, joissa kiistakapulaa revitään pahimmillaan vuosikymmeniä. Ja sama koskee niin monia yksityisiä rakennushankkeita, joiden aloittamista niin kaavoituslautakunnat, valtuustot kuin valituksien tehtailuun erikoistuneet kansalaisaktiivit pystyvät halutessaan viivästyttämään vuosikymmeniä.

Poliitikkojen ja virkamiesten asenteet, sekä koko hallintojärjestelmämme, on uudistettava pikaisesti vastaamaan siihen vauhtiin, jolla maailma tänä päivänä muuttuu. Suomi on elänyt pysähtyneisyyden aikaa jo pari vuosikymmentä, asioiden täytyy muuttua välittömästi! #terestroika

Jos tykkäät puhua politiikkaa, tsekkaa myös nämä kanavat:
FACEBOOK
YOUTUBE
TWITTER
INSTA (politiikka)
INSTA (vapaa-aika)

https://yle.fi/uutiset/3-10682531