SDP:n vastuuttomat vaalilupaukset maksaisivat ”riittävästi miljardeja”

Ehdokkaiden blogit

Nyt jokainen omasta toimeentulostaan huolissaan oleva, erityisesti nuoret, ottakaapa tiukka ote lompakosta… Oli nimittäin SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne eilen Ylen haastattelussa ja hyvä Lucifer sentään, millaista settiä sieltä tuli.

Pahimmin korvaan särähti se, ettei SDP:llä todellisuudessa ole mitään haisua vaalilupaustensa kustannuksista. Hintahaarukaksi annettiin “riittävästi miljardeja” ja “ei yksi eikä kolme miljardia, vaan jotain siltä väliltä”. Käsi ylös, kuka ostaisi liput lennolle, jonka ilmoitetaan laskeutuvan “Berliiniin, Lontooseen tai johonkin siihen välille”?

SDP:n vaalilupaus on avoin shekki. Sellaiseen nimen vetäminen on aikojen saatossa vienyt useammankin hyväuskoisen ojan pohjalle ja sama voi tapahtua myös Suomen kansantaloudelle. Ja ilman merkittäviä korjausliikkeitä tapahtuukin. Tämän tiedostaa myös Antti Rinne, joka aprikoi talouden laskusuhdanteen olevan aivan kulman takana. Silti SDP ei ole valmis korjaamaan vastuutonta pikavippipolitiikkaansa, vaan Suomi-laivaa ollaan ehdoin tahdoin ajamassa jäävuoreen.

Huolestuttavia olivat myös puheet eläkkeiden korotuksista. Eläkemaksut ovat tällä hetkellä n. 25 % palkkatulosta ja Rinnekin tiedostaa välittömän korotuspaineen olevan 2 %-yks. Muistutuksen vuoksi, kun työeläkejärjestelmä lanseerattiin, maksut olivat 5 %. Eläketurvakeskus ennusti pari päivää sitten, että tänään syntyvä sukupolvi maksaa tulevaisuudessa eläkemaksuja yli 30 %. Harmillisesti Antti Rinteen lupaaman vappusatasen kustannuksia ei makseta työeläkerahastoista, vaan ihan erillisillä veronkorotuksilla kaiken muun päälle.

Sanalla sanoen, pikavippi- ja jakovarapoliitikot ovat ryöstämässä nuorempia, myös vielä syntymättömiä, sukupolvia voittaakseen vaalit vuonna 2019. Yhdelläkään näin itsekästä ja epäoikeudenmukaista politiikkaa kannattavalla puolueella tai poliitikolla ei ole mitään uskottavuutta puhua siitä, kuinka huolissaan he ovat tulevista sukupolvista tai kuinka he välittävät nuorista.

Suomessa harjoitettua pikavippipolitiikkaa ei ole myöhäistä pysäyttää, mutta se vaatii äänestäjiltä paljon. Erityisesti nuoret on saatava uurnille puolustamaan omia oikeuksiaan. Tuhlailun lopettaminen on tärkeää myös vanhemmille sukupolville: Jos Suomen talous ajautuu vastuuttoman tuhlailun seurauksena kriisiin, joudutaan myös sote- ja hyvinvointipalveluista leikkaamaan rajulla kädellä.

Toimiva ja tasapainoinen talous on niin hyvinvointipalveluiden kuin järkevän ympäristöpolitiikankin edellytys. Kaikesta parranpärinästä huolimatta nämä eivät ole ilmastovaalit, sote-vaalit tai maahanmuuttovaalit, vaan #talousvaalit. #terestroika

Jos tykkäät puhua politiikkaa, tsekkaa myös nämä kanavat:
FACEBOOK
YOUTUBE
TWITTER
INSTA (politiikka)
INSTA (vapaa-aika)