Suomi tarvitsee johtajia – Muista äänestää viisaasti

Ehdokkaiden blogit

Tiedättekö, mikä ero on pomolla ja johtajalla? Pomo heiluttaa piiskaa takalinjassa, johtaja seisoo joukkojensa edessä näyttämässä esimerkkiä.

Isoin suomalaisen politiikan ja liike-elämän kompastuskivi on johtajuuden puute.

Osoittiko eräiltä kansanedustajilta johtajuutta kuitata palkankorotuksia, huijaukseen perustuvia kulukorvauksia tai massiivisia sopeutumiseläkkeitä samalla, kun 150 000 suomalaista joutui taantuman takia työttömiksi? Osoittiko sikariportaalta johtajuutta ottaa usean keskituloisen duunarin palkan verran bonuksia, jotka ansaittiin erottamalla työntekijöitä? Ei tietenkään, moinen on osoitus karmivasta johtajuuden puutteesta.

Älkääkä ymmärtäkö väärin. Minusta yrityksen taloudellisten toimintaedellytysten varmistamisessa ei ole ole mitään väärää, ei varsinkaan yksityisten yritysten kohdalla. Mutta johtamisessa on kyse muustakin kuin välittömästi viivan alla näkyvistä summista, oli kyse sitten politiikasta tai liiketoiminnasta. 

Kyse on esimerkistä. Uskottavuudesta. Hyvinä aikoina johtaja juhlii onnistumisia muiden mukana. Vaikeina aikoina johtaja tuntee alaistensa epävarmuudesta kumpuavan tuskan. Johtaja menee nukkumaan viimeisenä, herää ensimmäisenä. Johtaja ei koskaan kiipeä pomojen kanssa norsunluutorniin vahtimaan omia etujaan.

Suomessa puhutaan paljon arvojohtajuudesta, mutta sitä tästä maasta ei löydy ainakaan poliittisen elämän huipulta. Vasemmisto ei kykene tuomitsemaan AY-lakkokenraalien hurjia vuosipalkkoja, jotka maksetaan lakkoillessa turpaansa ottavan duunarin rahoilla. Oikeistolla taas näyttää olevan vaikeuksia vaatia yritysjohtajia näyttämään esimerkkiä silloin, kun ajat ovat vaikeat. Jokaisella puolueella on eturyhmä, jonka etujen vahtiminen ajaa kaiken muun edelle. Ilahduttavana poikkeuksena toki on sopeutumiseläkkeiden taannoinen lakkautus. Siitä pisteet istuvalle eduskunnalle.

Kaikesta huolimatta, niin suomalaiseen politiikkaan kuin yrityselämäänkin on löydettävä lisää johtajia. Ihmisiä, jotka esimerkillään valavat suomalaisiin uskoa paremmasta tulevaisuudesta. Ihmisiä, joille oikeudenmukaisuus, rehellisyys ja totuus ovat kaikkea toimintaa ohjaava henkireikä eivätkä pelkkiä vaalijulisteisiin tai neuvotteluhuoneiden seinille printattuja onttoja sloganeita. Ihmisiä, jotka elävät ja hengittävät tehdäkseen kaikkien meidän arjesta päivä päivältä parempaa.

Johtaja on arvonimi, joka ansaitaan. Siksi en voi sellaiseksi itseäni julistaa. Tästä päätöksestä vastuu jää teille, rakkaat ystävät. Samoin jää tämä takuukuitti. Jos astuisinkin joku päivä harhaan ja pettäisin luottamuksenne, pyydän teitä viittaamaan tähän tekstiin ja muistuttamaan minua siitä ihanteesta, jota aikoinaan lähdin politiikkaan toteuttamaan. 

Eduskuntavaalien ennakkoäänestys alkaa tällä viikolla, muistakaa äänestää viisaasti. #terestroika

-Tere-