Sisäilmaongelmiin on suhtauduttava vakavasti

Kansanedustajien blogit

Länsiväylä uutisoi Leppävaaran lukion sisäilmaongelmista (LV 31.10) .  Huoli opiskelijoiden, opettajien ja muun henkilökunnan kannalta on suuri. Tilanteen korjaaminen pitää tapahtua rivakasti ja työsuojelusyistä vastuu on kunnalla.

Sisäilmaongelmia itse kokeneena voin vakuuttaa, että laastarit ja pienet akuutit korjaustoimenpiteet eivät auta, jos ongelma on päässyt kehittymään laajaksi. Riittämätön ilmanvaihto suhteessa henkilömäärään ja ilmastoinnin kytkeminen pois päältä iltaisin ja viikonloppuisin – jolloin rakennusta olisi mahdollista kuivata käytön jäljiltä – ovat varmoja keino luoda ongelmia.

Korjaukset alkavat asennemuutoksella. Sillä, että otetaan ongelma vakavasti. Myös tietoa ja taitoa rakennusten kosteus- ja sisäilmakorjaamisesta kaivataan lisää. Kokemuksen perusteella on tunnustettava, että osa rakennuksista kannattaa purkaa ja rakentaa uusi. Hyvin harva korjaustyö on onnistunut, vaikka rahaa niihin olisi upotettu lähes uudisrakennuksen verran.

On muistettava, että uudet opetussuunnitelma ja pedagogiikka ovat muuttuneet 50 vuoden aikana. Edellisen vuosisadan koulut ja muut oppilaitokset eivät välttämättä ole enää tarkoituksenmukaisia. Siksi kannatan lähes aina, että korjaamisen sijasta rakennetaan uutta. Seinien pitää tukea laadukasta opetusta ja oppimista eikä päinvastoin.

Jokainen sisäilmaongelmille altistunut tietää loppuikänsä, mistä on kyse. Siksi asia on otettava vakavasti.

Raija Vahasalo
kansanedustaja (kok)
opettaja, rehtori